Jemnický Buk lásky postoupil jako jediný z Vysočiny do finále soutěže Strom roku

19. červen 2013

Buk lásky v Jemnici usiluje o titul Strom roku. V současné chvíli je buk červenolistý v jemnickém zámeckém parku jediným zástupcem kraje Vysočina, který se dostal až do finále celorepublikové soutěže, kde je 12 nejkrásnějších stromů v Česku. Už v minulosti se Stromem roku stala například stará lípa na hradě Sádku.

„Stáří se odhaduje v řádu stovek let, zhruba okolo 300, nicméně rekordmanem Jemnice je 800letá kapistránská lípa u kostela svatého Víta," říká místostarosta Jemnice Petr Novotný.

„Navazujeme na minulý rok, to přihlašovali spontánně i místní občané. Bohužel to nevyšlo, ale v letošním roce se zadařilo,“ dodává.

„Obvod kmene ve 120 centimetrech nad zemí, jak se měří standardně, má 395 centimetrů,“ prozradila Jana Krejčí, která má na jemnické radnici na starost městskou zeleň.

Hlasování v soutěži Strom roku začalo tento týden. Podrobné informace o soutěži najdete na webových stránkách Stromroku.cz.

Tam zjistíte, že se k jemnickému Buku lásky váže milostný příběh z dávné minulosti. Podpořit strom můžete dárcovskými SMS zprávami.


Zvětšit mapu
autoři: Michal Malý , sib
Spustit audio