Jedna delší čárka v hebrejském nápisu může změnit jeho význam. Restaurátoři obnovují malby v klenbě staré synagogy ve Velkém Meziříčí

9. říjen 2023 06:00

Ve staré synagoze ve Velkém Meziříčí jsou téměř hotové restaurátorské práce na malbách hlavní klenby. Ty pocházejí ze sedmnáctého století.

Stará židovská modlitebna stojí v ústraní té nové, kterou si většina lidí vybaví, když se řekne Velké Meziříčí. Novou modlitebnu město nedávno koupilo a chystá se ji také opravit. Restaurování té staré je ale o poznání dál.

Při obnově hebrejských nápisů musejí být restaurátoři naprosto přesní, delší nebo kratší čárka by mohla změnit celý význam

„To je okr s pojidlem, který jsme používali na sjednocení ploch,“ vysvětluje restaurátor Pavel Procházka. V šestimetrové výšce na lešení pracuje na obnově výzdoby klenby synagogy.

Velmi pečlivý musí být hlavně při obnovování textů v hebrejštině. „Stačí udělat jenom malinký rozdíl, prodloužit nebo zkrátit linku a už to má jiný smysl. Takže když skončíme, tak to posíláme na kontrolu,“ směje se restaurátor.

Po obnově maleb v klenbě synagogy budou práce na její obnově pokračovat. Na příští rok je naplánovaný odkryv a restaurování předsíně a restaurování východní stěny.

Spustit audio

Související