Je to strašné, ale staré nevyužité obilí by se mělo pálit, říká zemědělec

27. únor 2024

Nespokojení zemědělci minulý týden protestovali jízdou traktorů – kvůli přísným opatřením společné zemědělské politiky, Green Dealu a situaci na trhu komodit. A to nejen v Česku, ale v celé Evropě. Na to reagovali ministři zemědělství, kteří se v neděli sešli v Bruselu na jednání Evropské rady. A co vymysleli?

Podmínky by se měly podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) změnit tak, aby farmáři měli „víc motivace a míň regulace“. „Pokud budeme stále jen regulovat, evropské zemědělství půjde do pekel, a to nikdo z nás nechce,” uvedl před jednáním v Bruselu.

Čtěte také

Ministři jednali o návrzích Evropské komise, které by měly zlepšit situaci protestujících farmářů. Ty kromě zpřísňování pravidel či byrokracie od loňska trápí i dovozy levných komodit a potravin ze zemí mimo EU.

Výborný po jednání řekl, že všichni podpořili přijetí předložených návrhů EK a shodli se, že to musí být rychle, protože protesty zemědělců jsou většinou oprávněné.

Mezi diskutované návrhy například patří, že by mohli už v letošní sezóně půdu, kterou jinak musí povinně nechat ležet ladem, osít plodinami vázajícími dusík – jetelem nebo vojtěškou.

Zemědělec, který tvrdí, že se dvouleté obilí bude muset zlikvidovat, protože nemají kam dávat novou úrodu

Rozvolnit by se měla také opatření, podle kterých musejí střídat plodiny na jednotlivých polích. Ubýt by měl i počet kontrol, a tím i byrokracie.

Pokračovat by měl bezcelní dovoz na některé potraviny a komodity z Ukrajiny. Podle Výborného by ale nově měla být možnost přijmout mimořádné řešení, pokud se prokáže, že kvůli dovozu na trhu vzniká problém.

Ministr nemá pořádek v chalupě“

Zemědělci tuto snahu vítají, zůstávají ale skeptičtí a chtějí si počkat na konkrétní výsledky. Jednat by o nich měli už ve čtvrtek.

„Vážím si ministra, že s námi komunikuje. Věřím, že to tak vidí a věří tomu. Ale pak jsem viděl v návrzích ministerstva, že máme zvednout počty ploch ladem a další opatření směřující k tomu, že nemáme vyrábět. Měl by si asi udělat, jak se říká, ,pořádek v chalupě‘, a pak mu budu věřit,“ říká v pořadu Peníze a vliv zemědělec z jihočeské obce Debrník Miroslav Drs.

Čtěte také

„Budu rád, když nám do konce února přinese návrhy, se kterými budeme spokojeni. Máme hodně práce, nemáme zájem zas zvedat lidi od práce a jezdit s traktory po republice,” dodává zemědělec, který je také členem představenstva Agrární komory a účastnil se protestů minulý čtvrtek.

Za velký problém zemědělec považuje současný propad cen obilovin, například krmné pšenice.

„Pokud stál v roce 2022 metrák obilí 800 korun a dnes stojí 335 korun, na což tady mám nabídky od firem, tak jsme v podstatě na cenách jako těsně po revoluci,“ upozorňuje s tím, že v tomto případě bude ve ztrátě.

Miroslav Drs farmu převzal začátkem 90. let po svém otci, který jako jeden z mála hospodařil – navzdory komunistickému režimu – i před revolucí. Postupně si pronajímal další pole a dnes hospodaří na zhruba tisíci hektarech. K tomu chová přes 400 kusů skotu na mléko a maso, postavil si a provozuje také bioplynovou stanici.

Kam s ním?

Jako důvod vidí situaci na trhu s obilím v Evropě, kam směřuje i přes určité restrikce už od loňska víc obilí z Ukrajiny.

Čtěte také

Podle Drse nejde ani o to, že by přímo na českém trhu bylo moc ukrajinského obilí, vozí se ale přes polské obchodníky do Německa, kde se s ním naplnily sklady. Do nich přitom dřív směřovalo obilí z Česka.

To se druhotně promítá na trhu u nás, kde letos zůstává na skladech ještě z loňské sklizně zhruba o milion tun obilí více právě kvůli poklesu vývozu. „V nové žni tak nebudeme mít kam sklízet,“ obává se plných skladů jihočeský zemědělec.

Například dva roky staré obilí by se podle něj mělo spálit. Ocenil by tak, kdyby je v tom ministerstvo zemědělství podpořilo: „S tím ,špatným obilím‘, které už není dobré dávat ani do krmných směsí nebo do potravin, tak aby nám třeba řekli: ,Ano, povolíme ho spálit, abychom se ho do žní zbavili.‘“

Čtěte také

Jako zemědělec to sám považuje za „strašné“, ale taková je podle Drse realita.

Kvůli propadu cen a zároveň letošnímu snížení dotací směřujících do zemědělství, se podle jeho odhadů celkově obor propadne do ztráty až kolem 20 miliard korun. Také proto zemědělcům nepřinese velkou úlevu záměr ministra Výborného zrušit zdanění dotací.

„Nebudeme slevu mít kde uplatnit, protože budeme v červených číslech,“ shrnuje.

Víc si poslechněte v dalším díle podcastu Peníze a vliv Jany Klímové.

Spustit audio

Související