Existuje tu jednoznačný oligopol u prodejců i potravinářů. Činnost antimonopolního úřadu selhává, míní ministr zemědělství Výborný

8. prosinec 2023

Potraviny zdraží od Nového roku o pět až deset procent, a to i přesto, že od stejného data má u jídla klesnout DPH o tři procentní body. Obchodníci tvrdí, že za to mohou stále stoupající náklady a vyšší ceny dodavatelů. Ti tvrdí, že právě prodejci nasazují často nemravné ceny. Přístup nákupních řetězců také vadí ministru zemědělství Markovi Výbornému (KDU-ČSL), podle kterého jen mlží, aby nemusely zlevnit. Kdo tedy může za drahé jídlo?

Krátce před vysíláním se omluvil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. (pozn. red.)

Ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL argumentům, proč musí prodejci zvednout od Nového roku ceny, nerozumí. „Půl roku jsem se všemi aktéry hovořil a musím říct, že postup, který z našeho pondělního jednání vyplynul, je pro mě neakceptovatelný.“

Čtěte také

Podle obchodníků jsou důvodem ke zdražování nové ceníky s vyššími cenami od dodavatelů. „V okamžiku, kdy se obchodní přirážka jednotlivých řetězců pohybuje v řádu stovek, nebo dokonce přes 200 procent, tak argument, že je potřeba zdražit kvůli energiím – připomenu, ani jeden řetězec v ČR není připojen na vysoké napětí – úplně padá,“ říká.

„Tento týden jsem se sešel se zástupci svazu pekařů a cukrářů. To jsou přesně ti výrobci, kteří mají provozy energeticky velmi náročné, kde bych očekával odůvodnění, proč musí od ledna zdražit, protože jim porostou ceny energií. Přesto říkali, že není důvod zdražovat a že ceny dokážou udržet,“ míní. 

„Nové ceníky a následné zdražení vychází z jedné informace společnosti Madeta, která byla zveřejněna před 14 dny. Existuje jednoznačný oligopol v oblasti prodejců, máme tady osm velkých řetězců tří nebo čtyř zahraničních majitelů, kteří ovládají téměř 90 procent trhu s potravinami.“

Čtěte také

„Pak tady máme i oligopol v oblasti potravinářství, je tu několik velkých společností. A jestli někdo je v úplně stejné situaci, jako jsou řetězce, a nemá důvod zdražovat, tak jsou to právě oni,“ tvrdí Výborný.

„Podívejme se na malé venkovské mlékárny, na malé pekárny a rodinné farmy, které dokážou ceny udržet. Zisk potravinářů i prodejců musí být přiměřený a spravedlivý vůči zákazníkovi. Nebojujeme za nás, ale za každého zákazníka, aby byl ve stejném férovém postavení, jako je zákazník kdekoli jinde v Německu, Rakousku, Polsku, na Slovensku. Pokud se poté celý řetězec promítne do vyšší ceny zákazníka, je něco špatně,“ dodává.

Kdo nese odpovědnost?

Podle Výborného musí skončit některé zakořenělé praktiky. „Máme poměrně silný oligopol u několika velkých potravinářských firem. Tam musíme zacílit kroky, o kterých vedeme velmi vážnou debatu, a zpřísnit kontroly. Netýká se to jen mě jako ministra zemědělství, ale i ministra průmyslu a obchodu, kde máme Českou obchodní inspekci. A kde se domnívám, že selháváme jako stát, je činnost antimonopolního úřadu,“ tvrdí.

„Je to o datech. V aktuální době jsme v situaci, kdy zemědělci, farmáři, jsou v zásadě na nákladových cenách. Když se podíváme na potravináře, problém vidíme do jisté míry v tom oligopolu.“

Čtěte také

Obchodníci říkají, že stát dotačně i regulatorně podporuje dominantní české agroholdingy místo toho, aby dostatečně podporoval konkurenceschopnost a pestrost nabídky. „To platilo za minulé vlády Andreje Babiše (ANO),“ domnívá se.

„V letošním roce jsme zrušili dotační program 13 velkým potravinářským podnikům. Doufám ve větší konkurenceschopnost, proto podporujeme i malé a střední lokální producenty, kterých se musím zastat, jelikož oproti jejich cenám mají některé výrobky v řetězcích vysokou přirážku, což je neakceptovatelné.“

Tomáš Prouza v minulosti reagoval na Výborného příklad mrkve s vysokou marží. Podle něj je to odpovědnost řetězce, kde si cenu započítávají firmy, které vykupují zeleninu.

S tím ministr zemědělství nesouhlasí: „Jsou to přímé dodávky zeleniny, kde není zpracovatel, není ani potravinář. Přístup ze strany prodejců se musí změnit, protože oni si zvykli, že po nich nikdo nešel,“ uzavírá.

Poslechněte si celou debatu ze záznamu. Moderuje Karolína Koubová.

Spustit audio

Související