Jaro v ostravské zoo: areál kvete a rodí se i mláďata

15. březen 2024 12:22

Podobně jako jinde je nástup letošního jara i v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava razantní. Kromě sněženek už vykvetly i sasanky a petrklíče. Návštěvníci pak také mohou pozorovat mláďata domácích i exotických zvířat.

Sasanek a petrklíčů si užijete hlavně na speciálních stezkách vedených areálem ostravské zoologické zahrady. Všimnout si tam můžete také pučících keřů i některých stromů.

„Živočichové již tak překotně na vysoké teploty nereagují. Projevy signalizující brzkou hnízdní sezonu jsou v normě, nebo jen v mírném předstihu. A tak mohou návštěvníci zoo nyní zaslechnout bubnování datlů černých i strakapoudů, hlasové projevy brhlíků, pěnkav, modřinek, sojek či kosů černých,“ popisuje Otakar Závalský, který má v Zoo Ostrava na starosti biodiverzitní opatření.

Příchod jara je spojen i s rozením mláďat domácích zvířat a v ostravské zoo se jich už řada narodila. Při návštěvě tak můžete pozorovat jehňata, kůzlata či telata v expozici Na Statku, další jehňata pak ve společném výběhu s velbloudy dvouhrbými.  

„Od začátku roku se v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava narodilo už více než deset mláďat různých plemen domácích zvířat. Většina jich je k vidění právě v expozici Na Statku,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Zoo Ostrava je v březnu otevřená od 9 do 18 hodin. Do areálu je možné vstoupit nejpozději v 17 hodin, pak se zavírají pokladny. V 17 hodin se zavírají i pavilony. Stále je možné využít mimosezónní zlevněné vstupné, podrobnosti najdete na webu zoo.

Mláďata se ale rodí i jinde než Na Statku. Nový obyvatel se zabydluje například v Pavilonu indických šelem – mládě binturonga, které přišlo na svět 18. února. V expozici jsou aktuálně k vidění čtyři jedinci této největší cibetkovité šelmy.

„V expozici je přítomen i sameček narozený loni v květnu. Soužití v rodině ale funguje dobře, takže návštěvníci mohou vidět v expozici celkem čtyři binturongy – kromě mláďat i oba jejich rodiče. Vzhledem k teplému počasí často vycházejí i do venkovního výběhu,“ poznamenala mluvčí Nováková.

Připomeňme, že binturong žije v tropických lesích od Nepálu až po Malajsii, na ostrovech Sumatra, Jáva, Borneo a Palawan. Dobře šplhá po stromech. Při pohybu ve větvích si pomáhá dlouhým chápavým ocasem. Je aktivní převážně v noci.

Binturong - samice s mládětem
Spustit audio

Související