Jarní sluníčko je zrádnější než letní, může vést rychleji ke kožnímu spálení, varuje dermatoložka

4. květen 2024

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:49 Rozhovor s hercem Jiřím Štréblem
  • 04:33 Přednosti i rizika prvního jarního opalování
  • 09:15 Módní trendy a ženskost vstoupila s jarem do dámského šatníku
  • 13:58 Seriál o novinkách v estetické medicíně. kde všude se dá využít kyselina hyaluronová 
  • 17:59 Kosmetický rádce a SMP - tetování vlasů u žen i mužů
  • 21:38 Jak můžete hlasovat ve 28. ročníku ankety Šarmantní osobnost roku

Jaro letos přišlo brzy a s ním i jarní slunce. I když se na něj vždy těšíme, měli bychom být velmi obezřetní, naše pleť po dlouhé zimě na slunce není zvyklá a delší slunění nám může rychle způsobit kožní problémy. Na co při pobytu na jarním slunci nezapomínat, poradí dermatoložka doc. MUDr. Jarmila Čelakovská z Fakultní nemocnice Hradec Králové.

UVA záření vede k rychlejšímu stárnutí kůže. UVB záření neproniká do podkoží, ale je spojeno se vznikem některých kožních nádorů.
doc. MUDr. Jarmila Čelakovská, dermatoložka z Fakultní nemocnice Hradec Králové

Slunce je naprosto nezbytné pro náš život a my i sluneční záření využíváme v léčbě některých kožních chorob, jako je třeba lupénka či atopická dermatitida a další. Na druhou stranu nepřiměřená expozice slunečních paprsků třeba v poledních hodinách, nebo dlouhodobá expozice, která vede ke spálení kůže, je potom spojena s nežádoucími kožními projevy.

Čtěte také

Právě vyhýbání se slunci bych doporučovala, abychom se vyhnuli těmto nebezpečným kožním projevům, v čase od 10. hodin dopoledne až do 15. hodiny odpolední. Pokud ale musíme být na slunci, tak je dobré se krýt oděvem, pokrývkou hlavy, případně i nějakými krémy s ochranným faktorem.

Jak vysoký ochranný faktor doporučujete?
Záleží i na fototypu člověka, ale doporučujeme ochranný faktor 30 nebo 50 pro světlejší fototypy. Krém aplikujte alespoň s půl hodinovoým časovým předstihem, než půjdete na slunce.

Někdo používá krém s faktorem 50 doslova jako denní krém. Tedy každodenně. Dělá dobře?
Ano. Je dokonce možnost zakoupit i některou léčivou kosmetiku, která působí také jako ochranný krém. Plus je tam ještě navíc onen ochranný faktor proti ultrafialovým slunečním paprskům.

Čtěte také

Existují UVA a UVB paprsky. Jak je máme vnímat a čím se liší?
UVA záření způsobuje průnik do podkožní tkáně a vede to k rychlejšímu stárnutí kůže. UVB záření neproniká do podkoží, končí v horních částech kůže, a je spojeno potom se vznikem některých kožních nádorů. To je onen nepříznivý jev UV záření. Ale UV záření využíváme i v rámci fototerapie pro léčbu některých kožních chorob.

Jak se díváte na solária? Kožní lékaři je příliš nedoporučují.
My máme na solária bohužel poměrně kritický názor v tom, že lidé, kteří navštěvují solária, tam mohou chodit i dlouhodobě bez nějakých větších kontrol a to může mít pak za následek právě vznik kožních nádorů.

Je jarní slunění zrádnější než letní?
Ano, jarní sluníčko je rozhodně zrádnější než letní, protože naše kůže není po zimě na sluneční paprsky zvyklá. Tady bych použila termín jako přivykací terapie, kdy pacienti, kteří vědí, že mohou mít v létě problémy se sluncem, mohou postupně v rámci fototerapie k nám docházet, a v uvozovkách zvykat si na sluníčko.

Opravdu prudké jarní slunce po zimě může vést rychleji ke kožnímu spálení.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související