Jako na houpačce. Povolební jednání v Jihlavě neskončila a možná se vrátí na začátek

24. říjen 2018 10:00

Kdo bude vládnout na magistrátu v Jihlavě, zatím není jisté. Čtyřčlenná koalice bez vítězného hnutí ANO stále jedná, k výsledku ale zatím nedošli a je možné, že ani nedojdou.

Fórum Jihlava, ODS, sdružení Žijeme Jihlavou a KDU-ČSL chtějí společně vytvořit funkční spojení a společně krajskému městu vládnout.

Po několika neshodách v minulých dnech a týdnech, se aktuálně řeší počty náměstků primátora a počty radních. Primátorkou by měla být Karolína Koubová (Fórum Jihlava) a každá strana obsadí jedno místo náměstka. Rada města by měla být devítičlenná, což se ale nelíbí ODS. Rádi by se vrátili k jedenáctičlenné radě, ve které by občanští demokraté rádi obsadili čtyři křesla.

„Respektujeme, že Fórum Jihlava je v této koalici vítězem voleb, mají o jeden mandát více než ODS. Ale byli bychom rádi, aby ODS dostala důstojné zastoupení v radě města, které bude reflektovat výsledek voleb,“ řekl člen vyjednávacího týmu občanských demokratů David Beke.

Další memorandum

Politické subjekty podepsaly další úmluvu o tom, že do konce tohoto pracovního týdne nebudou jednat s nikým jiným o případné spolupráci a že se pokusí nastíněný model dotáhnout do konce. Karolína Koubová nicméně na začátku týdne prohlásila, že pokud nedojde k dohodě, koalice se rozpadne.

Hnutí ANO

Vítězem komunálních voleb v Jihlavě je ale hnutí ANO, se kterým ale do koalice zatím nikdo nechce vstoupit. Lídr Radek Popelka už před časem označil vznikající sdružení za nefunkční a dlouhodobě neudržitelné a stále čeká na příležitost.

Spustit audio