Jak to udělat, aby maliník plodil o pár týdnu déle? Poradíme

2. září 2022

Touto dobou končí sklizeň plodů aronie, rakytníku, letních jabloní a hrušní, různých peckovin a podobně. Začínáme sklízet podzimní odrůdy jablek a hrušek, také asijské hrušky nashi. Naplno zrají ostružiny a rozjíždějí se maliny, kterým říkáme stále plodící. Jan Stanzel, šéfredaktor časopisu Zahrádkář pokračuje:

„Mně se letos povedl dřín. Mám jeden stromeček velkoplodého dřínu a ten je obsypaný plody. Chuťově zajímavé jsou například marmelády z něj.

Až ovoce sklidíme, keře a stromy přihnojíme. Ne dusíkatými hnojivy, ta by způsobila růst rostlin, a my nyní potřebujeme, aby vyzrála pletiva. Proto použijeme fosforečná nebo draselná hnojiva. Tam, kde je potřeba, můžeme přidat i vápenatá hnojiva. Ideální je k rostlinám rozvést uleželý kompost nebo hnůj.

Provedeme zdravotní údržbu, tedy odstraníme poškozené a suché větve, ostatní řez u běžných ovocných stromů bych nechal na jaro. Můžeme ale prořezat rybízy. Vše, co je čtyřleté a starší, musí pryč. Zdravé nové výhony ponecháme, mladé, ale pokroucené a nezdravé, odstraníme.

Po sklizni také prořežeme ostružiníky a maliníky. U jednou plodícího maliníku vystříháme všechny odplozené výhony, ponecháme pouze nové. Stejně tak u ostružiníku. U stále plodícího maliníku se doporučuje ostříhat úplně všechno, ponechat výhony dlouhé jen asi 10 centimetrů. Pokud ale sem tam necháme výhon dlouhý asi 1 metr, příští rok z něj budeme sklízet o něco dříve. Voňavé maliny pak můžeme sbírat o pár týdnů déle.

Pro sklizeň, kterou budeme skladovat, bychom měli mít připravené čisté bedničky, lísky, police a vybílený sklep. A rada pro toho, kdo sklep nemá? Skladujte ovoce ve studené chodbě, garáži, případně na balkoně, v bedně vyložené polystyrénem.“

Spustit audio

Související