Jak uchovat na zimu bazalku, aby zůstala svěží a krásně zelená
Návod na převratnou metodu pěstování zeleniny i řadu dalších užitečných rad přináší kniha Zahrada na balících slámy. Jejím autorem je Joel Karsten, podle něhož zahrada na slámě šetří čas a námahu, poskytuje vyšší výnosy, nevyžaduje pletí ani okopávání a navíc je možné ji založit kdekoli.
Autor také mimo jiné nabízí svůj tip jak uchovat bazalku, jednu z nejoblíbenějších bylinek. Bazalka uprostřed sezony vypadá fantasticky, ale není-li dobře uskladněná, velmi rychle zčerná a ztrácí svou svěží barvu i chuť.
„Když tuto krásnou velkou bylinu sklidíte, odstraňte stvoly a listy omyjte v chladné vodě. Sviňte hrst listů a nůžkami z nich rozstříhejte vonnou hromádku. Vždy trochu nastříhaných listů vložte do důlků formiček na výrobu ledu, každý důlek doplňte dobrým olivovým olejem, dejte přitom pozor, aby ani kousek lístku nevykukoval. Pracujte rychle, aby lístky nezaschly. Přinejmenším přes noc nechte formičky zmrznout v mrazáku. Zmrzlé kousky vyklepejte do plastového sáčku a vraťte je zpět do mrazničky,“ popisuje Joel Karsten.
„Olivový olej udrží svěží zelenou barvu čerstvé bazalky. V zimě, když budete do vaření potřebovat bazalku, použijte jednu krychličku místo každé polévkové lžíce bazalky, kterou recept požaduje. Je to snadné, lahodné a laciné,“ dodává.
Popsaná metoda zmrazování se dá použít také pro majoránku, pažitku, meduňku, mátu a estragon.
Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.