Jak správně vybrat kvalitní plastová okna?

23. červenec 2022

Otestovat plastová okna se rozhodl Institut zdravého bydlení. Přes internet proto koupili osm oken o rozměrech 120 x 140 centimetrů od různých výrobců s dvojskly. V cenové relaci od 3600 do 8000 Kč. Okna byla testována v Technickém zkušebním ústavu v Praze, na Vysoké škole chemické a technologické a skla v certifikovaném ústavu Ikatest v Teplicích.

„Při testech jsme zjistili jednu věc. Že nefunguje legislativa. Normy a možnosti, které výrobci mají, jsou natolik vágní, že nemůžeme určit vítěze testu. Test prohrál spotřebitel. Stát na něj hází veškerou odpovědnost při výběru oken, protože nesystematičnost řešení na trhu a s tím související standard trhu je do nebe volající,“ říká Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Oprava okna

Původním cílem testu bylo otestovat normativní vlastnosti, které vychází z CE štítku. Odolnost oken proti vodě, těsnost (tak jak to určuje norma). Vycházeli jsme z toho, že když si koupíme výrobek opatřený CE štítkem, tak bude fungovat. Bohužel to tak není.

Jaká okna vodě nejméně vzdorovala?

„Výrobce zmínit nemohu, ale musím říci, že rozdíly byly obrovské,“ říká Tomáš Sysel. Zatímco jedna okna v testu skončila v té nejnižší možné hranici, která splňovala normový požadavek. Začala protékat zhruba po 3 minutách testu lehkým deštěm. Další okna překračovala standard trhu až čtyřnásobně. Tedy sílu orkánu.

Jak okna vybírat?

Důležité je mít ve smlouvě vše podstatné napsané. Kdo je výrobce, jaké je přesné označení kupovaného typu. Pokud dojde k soudním přím nebo reklamacím, bude se nám tento doklad hodit.

Kvalitní okno musí být z jednotného materiálu. Při koupi rozlišujte třídu profilu. Okenní rám a křídlo se podle síly profilu řadí do tříd A (vyšší tloušťka stěny). U profilu B nebo C už tyto požadavky klesají. Okna by měla být vyrobena z prvoplastu. Pokud to výrobce nedoloží, může se jednat o recyklát (obsahuje olovo, kadmium a další zdraví nebezpečné věci, které budou zamořovat naší domácnost).

Plastová okna se dávají nejen do bytů v panelových domech, ale třeba i na horské chalupy

Při testu jsme navíc zjistili, že řada oken je v horší třídě, než výrobce tvrdil. U profilu rámu B byl zjištěn profil C.

Ve smlouvě by mělo být uvedeno, jestli je výztuha okna a rámu okna vyrobena přesně tak, jak ji dodavatel profilu výrobci výztuhy nařídil a z jakého materiálu (železo, ocel).

Vyztužení a kování má velký vliv na kvalitu okna. Na jeho stabilitu a zároveň je to i bezpečnostní prvek proti vylomení. Objevili jsme jedno okno, které bylo sešroubováno vruty do dřeva a kování nebylo správně upevněno do profilu a výztuhy. Takové okno každý otevře čajovou lžičkou.

Plastové okno

Důsledně by mělo být ve smlouvě popsáno kování, jeho typ, počet uzavíracích bodů apod.

Provedení těsnění okna – mělo by být v rozích ohýbané. Mnoho výrobců ho svařuje současně s rámem a okna pak netěsní.

Pokud je to možné, kupovat okna u prodejce, který vystaví jednu smlouvu na dodání i montáž. Tedy na kompletní dílo. Při závadě na okně vám odpadnou zdlouhavá jednání s firmou, která okno zabudovala a výrobcem okna. Mohou si pak celý problém přehazovat mezi sebou a vámi jako horký brambor.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio