Jak připravit čirý vývar a čím docílíte silnější chuti? S tipy přichází Babské rady

22. květen 2023

Polévka je grunt! Čím můžete odstranit přebytečný tuk na hladině polévky? Stačí po vychladnutí na povrch položit kuchyňskou papírovou utěrku, ta tuk posbírá.

Ostatně papírovými utěrkami můžete také vyložit cedník nebo sítko a odstátý vývar přes ně opatrně slít. Funguje i několik kostek ledu, tuk okolo nich ztuhne a přilne k nim – dá se potom pohodlně vylovit.

Tuk nemusíte vyhazovat, ale uchovat k pozdějšímu užití při dalším vaření. Vývar – základ polévek i omáček – povýší to, když předpečete kosti, získáte silnější chuť.

Pokud chcete dosáhnout čirého a nezakaleného vývaru, nejprve kosti pečlivě umyjte pod tekoucí studenou vodou a vložte do pekáčku. Stačí je zlehka potřít olejem a péct zhruba 15 minut na 200 °C.

Ve správném vývaru by nikdy neměla chybět petržel, mrkev a celer. Ideální poměr jsou 2 porce mrkve, 2 porce petržele a 1 porce celeru. Samozřejmě nevynecháme cibuli, kterou byste měli vařit i s čistou slupkou. Vývar tím získá zlatavý odstín.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.