Jak k umění přistupují studenti a jak umělá inteligence? V Jihlavě to vyzkoušeli

3. únor 2024 12:42

Studentky Střední školy ekonomiky a cestovního ruchu v Jihlavě poměřily své výtvarné síly s umělou inteligencí. Na obrazech zachytily emoce. Stejné zadání potom daly vypracovat umělé inteligenci.

Nápad spojit klasickou výtvarnou techniku s tou virtuální vznikl na začátku školního roku. Během října a listopadu pak studentky přenášely na plátno svou představu emocí. Například sedmnáctiletá třeťačka Anežka namalovala obraz Euforie. Stejné zadání od ní dostala i umělá inteligence.

Návštěvníci výstavy můžou tipovat, který obraz je dílem umělé inteligence

„Ta energie vyznačuje nějakou radost, vášeň, nebo i vztek a negativní emoce. Modré srdce, ve kterém se dívka vznáší, tak je jako její nitro. Kam se i ona může stáhnout zpátky,“ popisuje. Umělá inteligence podle jejího zadání vygenerovala ženu, ale použila modrou a červenou barvu se zlatou. „Není to náhoda. Dávala jsem spíš přesnější kódy, podle čeho se má umělá inteligence řídit, abych byla spokojená s tím výsledkem,“ vysvětluje studentka.

Zatímco některé obrazy jsou až překvapivě podobné, jiné se liší. Výsledná díla jsou vystavená ve dvoupatrové kavárně v Horním Kosově. K vidění budou následující tři týdny.    

Spustit audio