Jahodníkům v září dopřejeme. Pořádný sestřih, hnůj, kompost, trochu rašeliny a možná i nové stanoviště

9. září 2022

Dnes se budeme věnovat jahodníkům. Pokud jste to ještě neudělali, měli byste je ostříhat na ježka, jak jsme radili v červenci. A to z hygienických důvodů, na listech se totiž objevuje skvrnitost (Mycosphaerella fragarie). Pokračuje šéfredaktor časopisu Zahrádkář:

„Je dobré jahodníky zbavit listů, trochu přihnojit a odstranit všechny šlahouny. Tak budou připravené na další sezonu. Je otázka, jestli je nemáme příliš dlouho na stejném stanovišti. Přibližně po 4 letech bychom měli jahodiště zrušit, dát tam třeba brambory, a jahodníky přesunout na nové místo.

Teď je ideální doba pro výsadbu klasických sazenic. Připravíme půdu, pod jahodník můžeme dát hnůj, dostatek kompostu, jahodník potřebuje půdu mírně kyselou, můžeme tedy přidat i rašelinu a zarýt zelené hnojení. Půdu připravujeme na několik let dopředu, jahodníkům tedy ‚dopřejeme‘. Pak necháme půdu slehnout, pokud spěcháme, utužíme ji třeba prknem.

Jahodníky vysazujeme přímo do půdy nebo do černé netkané textilie. Ta brání růstu plevelů, rychleji osychá, slimáci se po ní hůře pohybují. Na druhou stranu, textilie půdě příliš neprospívá, ta jakoby glejovatí (je nepropustná, s nedostatkem kyslíku). Ale ty 3, 4 roky to vydrží a pak ji zase dáme do pořádku.

Já osobně textilii používám, natáhnu ji na připravený záhon, vyznačím si, kde budou jahodníky vysazené, nastřihnu v tom místě křížky a rostliny vysadím. Někdo sází do dvojřádků, sazenice 20 cm od sebe, a pak nechá třeba půl metru mezeru. Já sázím 40 na 40. Záleží na tom, jak je kdo zvyklý, jak velkou odrůdu sází. Po vysazení jahodiště zalijeme.

Doporučuju jahodníky kupovat u zkušených pěstitelů jahod, kteří mají kvalitní sadbu. Pokud použijete svoji sadbu, vytipujte si, které trsy dobře plodily a jsou zdravé, a použijte první, nejsilnější rostlinku na šlahounu.

A že teď jahodníky vysadit nestihnete? Nevadí. Připravte pozemek a počkejte na jaro. Pak si můžete koupit takzvanou frigo sadbu. To je sadba bez listů, kterou profesionálové připravili už na podzim a zchladili ji za přesně daných podmínek. Frigo sadbu bychom měli vysadit ideálně ten den, kdy ji koupíme. Taková rostlina pak dožene jahodníky vysazené na podzim.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.