Inspektoři ČOI se před Vánocemi zaměřují na kontrolu hraček a dětského oblečení

11. prosinec 2012

Pracovníci České obchodní inspekce vyrazili před Vánocemi na kontroly dětského zboží. Jejich cílem jsou hlavně hračky a dětské oblečení. Například v jihlavské prodejně se smíšeným zbožím se inspektoři zaměřili na auta na dálkové ovládání.

V obchodě nedaleko historického centra Jihlavy prodávají kromě oblečení a drogerie také hračky. A právě ty jsou cílem kontroly. Inspektoři nejdříve zamířili k regálům, které doslova přetékají auty na dálkové ovládání.

„Tady je ovladač, tady vysílač, přijímač a k tomu by měly být další údaje, které by specifikovaly výrobek,“ hledá údaje inspektor. U auta ale chybí nejen návod v českém jazyce, ale i velmi důležité prohlášení o shodě.

To má zákazníka informovat, na jakých frekvencích rádiem řízené auto pracuje. „Ten výrobek může ovlivňovat další výrobky. Tím, že vysílá bezdrátově, může ovlivňovat zvonky nebo vrata od garáží,“ vysvětluje inspektor.

Na podobný problém naráží i jeho kolegyně, která kontroluje vrtulník. Ten sice není na ovládání, ale chybí u něho návod v češtině.

„Dívej, na tom česky také nic není. Pokud je tady to upozornění, tak by to mělo mít návod v češtině. Vůbec jak se to používá a zároveň to obsahuje malé částice. Tady je to v angličtině a bohužel jen v angličtině,“ ukazuje kolegovi.

S oběma hračkami proto míří k pokladně. Inspektoři chtějí ověřit, jestli souhlasí jejich ceny a zda jsou prodavačky schopny vystavit doklad. Po zaplacení a s paragonem v ruce inspektoři prozrazují svoji identitu.

Majitel však v obchodě není, a proto k hračkám bez českých návodů žádné vysvětlení inspektoři nedostávají.

Podobné je to i v dalším obchodě v centru Jihlavy, kde další dva inspektoři kontrolují dětské oblečení.

„V kontrolním nákupu jsme měli červenou mikinu s dlouhým rukávem a tento výrobek obsahoval informace v cizím jazyce. Takže spotřebitel by měl dostat tyto informace buď formou nějakého letáčku, nebo textilní výrobek by měl informace obsahovat přeložené,“ upozorňuje pracovník České obchodní inspekce.

Ani v tomto obchodě ale vysvětlení majitel nepodal, s redaktorkou Radiožurnálu odmítl komunikovat.

Kontroly před blížícími se svátky budou pokračovat i v příštích dnech. Inspektoři kromě hraček a oblečení prověří v obchodech i zábavní pyrotechniku.

autoři: Lucie Maxová , bre
Spustit audio