Hrobku Pallavicini v Jemnici, dílo významných vídeňských sochařů a kameníků, obnovují restaurátoři

12. listopad 2023 08:03

Hrobka rodu Pallavicini u Jemnice poblíž Dačic se už zvenku vrátila do své někdejší podoby. Restaurátoři dokončují další díl oprav za čtyři miliony korun. Po střeše a omítkách se letos věnovali soklové části mauzolea a schodům. 

„Soklové části jsou z extrémně tvrdého, ale zároveň velmi křehkého vápence, takže jsme museli polovinu těch bloků rozebrat, vyčistit a znovu složit,“ ukazuje restaurátor Zdeněk Kovářík.

Součástí prací bylo také odvlhčení celé stavby, která je podle odborníků významnou neoklasicistní památkou z počátku 20. století. „Kamenné práce dělali přední vídeňští kameníci, kteří pracovali i na Hofburgu a Burgtheateru,“ připomíná restaurátor.

Hrobka rodu Pallavicini u Jemnice na Třebíčsku je významnou neoklasicistní památkou z počátku 20. století

Připravená už je také koncepce na úpravy vnitřku hrobky. „V této chvíli se ještě dopracuje finanční rozpočet celé stavby a na základě toho se rozhodneme, jak budeme pokračovat v dalších letech,“ uvádí vedoucí odboru investic jemnické radnice Zdeněk Šálek.

Město ale v opravách pokračovat chce. „Samozřejmě podle finančních prostředků. Musíme začít tou hrubou částí, to znamená hlavně ošetření,“ potvrzuje místostarosta Jiří Kopr.

Po opravách město plánuje hrobku zpřístupnit veřejnosti, pořádat v ní výstavy a případně ji využívat pro slavnostní příležitosti.

Spustit audio

Související