Hrášek do každé zahrádky: Jak na jeho snadné pěstování a sklizeň plnou chuti i vitamínů?
Čerstvý hrášek je plný vlákniny, obsahuje vitaminy C i celou skupinu vitamínů B a kyselinu listovou. Nechybí ani bílkoviny, kterými mohou vegetariáni částečně nahradit příjem masa.
Hrášek nejčastěji vyséváme od konce března do konce května na záhon nebo do květináčů podle aktuálního počasí. Hrách má totiž poměrně nízké nároky na teplotu, klíčí už při 1 °C a roste od 4 °C.
Hrách výborně prospívá ve společnosti okurek, mrkve a hlávkového salátu. Před škůdci ho ochráníte tím, když budeme v jeho bezprostřední blízkosti pěstovat saturejku nebo lichořeřišnici.
Zrnka hrachu jsou vyhledávanou pochoutkou pro ptáky. Proto se dávají dost hluboko a je dobré ještě zahrnout zeminou. Výsev můžete přikrýt netkanou textilií, kterou odstraníte, když vyrostou samotné rostlinky. Jakmile hrách vzklíčí, naveďte ho na oporu, tím zvýšíte kvalitu plodů i bohatost úrody.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.