Hradec Králové omezí v příštím roce investice, přesto bude hospodařit se schodkovým rozpočtem

14. prosinec 2022 08:05

Město Hradec Králové bude v příštím roce hospodařit se schodkovým rozpočtem ve výši 174 miliónů korun. Dojde k tomu i přesto, že se v Hradci poměrně zásadně sníží výdaje, spojené s investicemi. Za vším stojí do značné míry nárůst cen energií a dalších výdajových položek.

Čtěte také

Rozpočet nepodpořili pouze 4 ze 33 přítomných zastupitelů, vedle trojice z SPD i bývalá náměstkyně primátora Monika Štayrová z hnutí ANO, která se zdržela.

Nelíbilo se jí, že město počítá v rozpočtu s tím, že v příštím roce porostou příjmy o dalších 20 procent - spoléhat na takové procento nárůstu příjmů je podle ní odvážné. „A když si třeba vezmu Královéhradecký kraj, tak ten plánuje nárůst příjmů o 13 procent. Takže na to jsem se snažila upozornit.“

Čtěte také

Primátorka Pavlína Springerová z HDK ale věří, že odhad zastupitelů byl správný. „Víme, že meziročně za ten první půlrok město vybralo o 200 milionů korun více na výnosech. Takže já jsem mírná optimistka, nebo respektive jsem optimistka v tom, že ten vývoj dokážeme udržet a i s ohledem na to jsme si dovolili býti, řekla bych, drobně optimističtí v plánování rozpočtu.

Hradec Králové by měl se schodkem hospodařit i v roce 2024, pak se ale zase vrátí do kladných čísel.

I proto schodek na příští rok nebude velký problém, říká náměstek primátorky Miroslav Hloušek z ODS. „Není to takový problém pro město a vzhledem k tomu, že se ještě také schvaloval předpoklad na rok 2024, kdy bude město ještě pracovat v nějaké ztrátě, ale už v roce 2025 bychom měli mít pozitivní saldo, tak si myslím, že město má vývoj peněz v pořádku.

Čtěte také

Mezi zásadní investice v příštím roce patří dokončení fotbalového stadiónu, opravy Základní umělecké školy Střezina nebo školy Úprkova či třeba začátek oprav křižovatky Mileta.

Velkou část výdajů ale přinesou neinvestiční položky, vypočítává Miroslav Hloušek. „Určitě bude tlak v sociální sféře na to, aby dále rostly výdělky. Víme, co se týká mezd, že máme poddimenzované nejen úřady, ale i například řidiče dopravního podniku, kteří proto odchází. Proto se budeme snažit být v této oblasti konkurenceschopní.

Město Hradec Králové počítá v příštím roce s výdaji ve výši 2 miliardy a 890 miliónů korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související