Hovězí po burgundsku

Je to náročnější na přípravu i cenu surovin, ale jako slavnostní jídlo potěší. 

Ingredience
  • 500 g hovězí kližky
  • 1 menší cibule
  • 1 mrkev
  • 40 g špeku
  • sklenka červeného vína
  • 1 bobkový list
  • trochu tymiánu
  • pepř
  • sůl

Postup:

  1. Maso nakrájíme na kousky, mrkev na kolečka, cibuli nadrobno a špek na kostičky.
  2. Špek rozpečeme, pak na něm opečeme nakrájené maso.
  3. Na rozpečený špek a maso dáme mrkev a cibuli a orestujeme.
  4. Podlijeme vínem, promícháme, aby se odvařily připečené kousky, přidáme bobkový list, pepř, tymián a osolíme.
  5. Pod pokličkou dusíme, kontrolujeme tekutinu, v případě potřeby přiléváme trochu horké vody nebo vývaru. Dusíme do měkka.
  6. Je-li šťáva řídká, vyndáme maso na teplý talíř a šťávu svaříme na menší objem do potřebného zhoustnutí.
  7. Podáváme s vařenými bramborami.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.