Hoteliéři na Vysočině si letní sezonu chválí, na mnoha místech mají plno

7. srpen 2013
Zprávy z

Provozovatelé hotelů a penzionů na Vysočině si zatím letošní letní sezonu chválí. Ačkoli začátek léta dobře nevypadal, teď mají na mnoha místech plno a žádné další hosty už nemohou přijmout. Podle hoteliérů láká turisty na Vysočinu například i prostředí.

„Dobrý den, omlouváme se, ale tento týden už máme bohužel obsazeno,“ hlásí do telefonu Miroslav Hošek, majitel penzionu a restaurace Tisůvka na Cikháji na Žďársku.

Letní sezona je podle jeho slov o něco horší než v minulých letech. „Ale vždycky se to doplní, a je velký zájem o to udělat si prodloužený víkend než tu být celý týden. Fungujeme asi šest nebo sedm let a klientela narůstá.“

Podle Hoška však není jednoduché se v hoteliérství uživit. Sám vsadil na menší, rodinný podnik, který má pouze dva zaměstnance, domácí kuchyni a také krásné prostředí.

„Je velká výhoda, že je tu tak krásné prostředí, ta příroda, Žďárské vrchy. Ale v zimě tu není sněhu tolik, aby se dalo celou zimu lyžovat, takže léto je stoprocentně lepší.“

Lokalita ale podle majitele může být i nevýhodou. „Ve městě vám kolem restaurace projde sto lidí a třeba padesát lidí tam vejde třeba jen na kafe, tady musejí jet lidi cíleně přímo sem,“ vysvětluje majitel penzionu s tím, že horší je to mimo sezonu.

„V těchto dnech tu ale máme plno, zastaví se tu cyklisté, turisté. Jsme na spojnici mezi Velkým Dářkem a Třemi Studněmi, takže spousta lidí se tady teď zastaví. A my jsme přesně ve středu,“ libuje si Miroslav Hošek.

autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio