Hornické srdce

15. září 2013

Pořad Artura Kubici, ve kterém vás zavedeme mezi horníky do Stonavy na Karvinsku, mezi lidi upřímné a rázovité, které tisíce hodin v podzemí naučily držet pospolu.

Stonava na Karvinsku se svými 4800 obyvateli, leží na půdě, která je do hloubky několika set metrů provrtaná jako ementál. Uhlí se tady těží už od devatenáctého století, a tak má téměř každý z místních lidí v rodině horníka.

Život v podzemí ale přibližně za takových patnáct dvacet let zcela utichne a vytěžené sloje zaplaví spodní voda. Uhlí se tady dobývat už nebude. Zmizí hornictví, tradice, zmizí hornické uniformy, kroužky krojovaných horníků, dechovky? Zmizí dokonce i to hornické kamarádství stmelené tisícovkami hodin v hlubokém podzemí? Stonavští havíři jsou jedineční lidé. Jsou upřímní nezištní, obětaví, a když se jim něco nelíbí, když se mezi sebou pohádají, tak si to vyříkají. Pak ale usednou, udobří se, a jsou spolu na šichtu, na pivo a vzájemně si dál pomáhají. Mají totiž uvnitř sebe něco, co dokáže spravedlivě trestat i velkoryse odpouštět – mají totiž „Hornické srdce“.

Záznam pořadu Dobrá vůle naleznete na tomto odkazu do 13. října 2013.

Dramaturgie: Lenka Svobodová
Režijní dohled: Dagmar Misařová

autor: Artur Kubica
Spustit audio