Holubářství na vesnicích je na ústupu

19. srpen 2019 12:39

Holuby dnes uvidíte spíš v městských hejnech, než u vesnických stavení. Jeden z nejstarších lidských koníčků už mladé příliš neláká.

Holubářům chybí pokračovatelé. Mladé se jim nedaří přitáhnout, a pokud ano, tak kvůli pracovním povinnostem zase rychle skončí. Postěžovali si na to i novoměstští chovatelé. Jejich výstavu s králíky, drůbeží a exotickým ptactvem sice o víkendu navštívilo nejvíc lidí za poslední roky, jenže nové holubáře nenašli.

Uspořádat výstavy je pracnější

Chovatelé mají také stále větší problémy s uspořádáním výstav. V Novém Městě předvedli zhruba 150 holubů, místní by to ale sami nezvládli, museli jim vypomoct členové z okolních organizací. „Abychom tu výstavu vůbec dali dohromady, jináč kdybychom to dělali sami, tak tady máme jen nějakých 60 holubů,“ posteskl si jeden z organizátorů Ladislav Třešňák.

Holubářů je stále méně

Chybí hlavně mladí a stoupá průměrný věk holubářů. Předseda chovatelů z Nového Města na Moravě Jaroslav Dudek je jedním z posledních pěti nadšenců v místní organizaci. „ A já už mám zase jenom ty Kingy voliérový, protože dneska sousedský vztahy nedovolují, aby holub seděl na sousední střeše. Dřív to bylo normální, že v každým hospodářským stavení byli holubi.“

Typický obraz vesnic se tedy zásadně změnil. A holuba jako doručovatele zpráv už dnes využívá taky jen málokdo, i když se takový poštovní holub dokáže za den vrátit i ze vzdálenosti několika stovek kilometrů.

Spustit audio