Hnědá silná polívka podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Víte, že už v 19. století znaly hospodyně vývary v kostce? Potvrzují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na silnou polévku podle Rettigové.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Dej na rendlík kus másla, dvě na koláčky rozkrájené cibule, jeden celer, dva kořeny petržele, dvě mrkve, jednu kapustu, všecko rozkrájené, potom rozkrájej na kousky libru (45 dkg) hovězího, libru libového skopového a půl libry uzeného masa, vlož ho s rozličnými zbytky od drůbeže na tu zeleninu a nech to až do hnědá dusit; pak to dej do hrnku, nalej na to 8 nebo 10 žejdlíků vody, přidej k tomu celý pepř, nové koření, bobkový list a trochu hřebíčku, osol to a nech to ještě asi hodinu vařit; potom polívku proceď, nalej ji do mísy na smažené na nudličky rozkrájené žemličky, a nes ji na stůl.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.