Hluk, nepořádek a opilci. Žďárská pouť má i stinné stránky

12. květen 2012
Zprávy z

Žďárem opět duní pouťová hudba, některé obyvatele čeká bezesná noc. V plném proudu je totiž tradiční Svatojánská pouť. Patří k největším v Česku.

Hudební produkce je sice v noci omezena, ale stroje v sobotu pojedou až do půlnoci. Pak následuje často hlučný odchod opilců od stánků. Zatímco starší lidé často odjíždějí na chaty, Šárce a Jaroslavovi hudba a hluk nevadí - i když se oba musejí učit. "Během dne mě pouť nerozptyluje a večer je to příjemné odreagování," říká mladík, který má jen pár dní před maturitou. "Připravuji se na státnice a dodělávám bakalářku. Hluk mi nevadí. Spíš mi vadí to lákadlo, že bych byla nejraději pořád na pouti a neučila se," směje se dvaadvacetiletá studenka. Žije přímo v bytovém domě naproti pouti.

Na Svatojánskou pouť letos přijelo asi devadesát atrakcí. Některé nabízejí jízdu téměř stokilometrovou rychlostí a přetížení několik G. Na místo už vyrazili inspektoři z České obchodní inspekce, aby technické zabezpečení atrakcí zkontrolovali. Naposledy na Matějské pouti v Praze se zranily dvě dívky. I studentka Šárka pamatuje, jak na žďárské pouti tekla krev. "Nějakému chlapci nebo dívce - už si to nepamatuji - jedna z atrakcí ucvakla prst. Visel mu jen na kousku kůže," vzpomíná. Majitelé atrakcí ale tvrdí, že je vše bezpečné a denně kontrolují každý šroubek.

autor: Daniel Burda
Spustit audio