Hitem letošních prázdnin je karavan. Čechy baví pohodlí i svoboda, kterou nabízí

11. srpen 2013

Češi stále více jezdí na dovolenou karavanem. Bývá to levnější než letecký zájezd, pojízdný domov navíc nabízí svobodu cestování spojenou s relativně velkým komfortem. Na rostoucí zájem turistů už reagují i podnikavci, takže stoupl počet těch, kteří si pronájmem karavanů vydělávají.

„V naší rodině jsme měli karavan od mého narození. Jezdili jsme velice pravidelně, v létě prakticky každý týden, s rodiči na víkend někam k rybníku,“ vzpomíná Luboš Pavlíček z Třeště, který si svůj karavan koupil poté, co se mu narodily děti.

Druhým nejčastějším důvodem je touha po svobodě. „Začíná být období, že to lidé objevili, takže je víc půjčoven. Nabídka je větší, tím pádem je z čeho vybírat,“ potvrzuje letošní enormní zájem pronajímatel z Litomyšle Ondřej Macek.

Karavan si koupil s rodinou a přes léto ho pronajímá. Sezóna mu může vydělat zhruba čtvrt milionu korun.

„Je to svým způsobem svoboda, když cestujete s dětmi, tak neustále potřebujeme čůrat, rodiče si uvaří kafíčko v karavanu, odpočinem si a hrnem dál,“ pochvaluje si Pavlíček.

Týden s karavanem na cestách vyjde rodinu často levněji než letecká dovolená. Zapůjčení obytného přívěsu stojí na jeden den od 500 do 2000 tisíc korun, ceny obytných vozů jsou o něco vyšší.

Pro dovolenou s karavanem je důležité správně zvolit destinaci. Podle Pavlíčka se s karavanem výborně cestuje například v Chorvatsku či Rakousku.

Zájemci o koupi či pronájem pojízdného domku nesmí zapomenout, že k jeho řízení musí mít řidičský průkaz skupiny E.

Do zahraničí cestuje karavanem ročně několik tisíců Čechů. Je to pomalé, takže se vyplatí jet do blízké ciziny. Dobrodružnější povahy ale neznají mantinely.

autor: ost
Spustit audio