Historik: Odstraňovat sochy není vhodné, i Stalina bych nechal na Letenské pláni

13. březen 2022 11:00

Řadu soch, pomníků a dalších připomínek Rudé armády na Vysočině v posledních týdnech zahalily ukrajinské vlajky či další předměty žlutomodré barvy. 

Například v Přibyslavi sejmuli celou sochu rudoarmějce ve snaze ho uchránit před poškozením vandaly. 

„Bourání ukazují víc o vás než o té době. Je jedno, jestli to vysvětlíte, aby nebyl ublížen, nebo ho odstraňujete proto, že vám to nepřijde fér, třeba v Americe odstraňují konfederační důstojníky. Je to o tom, že ti lidé nejsou srovnaní s tou minulostí,“ řekl v rozhovoru s Terezou Pešoutovou historik, ředitel chotěbořského muzea Michal Kamp. 

„Osobně jsem hodně radikální v tom, že měl zůstat i Stalin na Letné, protože kdybyste ho viděla každý den, řeknete si: to je naše minulost. Je sice strašně hnusná, zvrhlá, ale tím, že odstraníte pomník, tak ve finále přicházíte o tu minulost, a to, že ji nevidíte na očích, tak se s ním nedokážete srovnávat.“

Je to symbol

Socha nebo pomník je především symbol určité události, která se stala. „Ten symbol se v průběhu času vyvíjí. A to, že lidé na to dávají vlajku, to je zcela přirozené, protože to je na těch nejviditelnějších místech.“

„Dáte-li na sovětského rudoarmějce ukrajinskou vlajku, je to asociace dvou věcí, která je velmi vzdálená, naprosto nulová. Má v té zkratce ukázat toho sovětského osvoboditele v uvozovkách a váš příklon na tu druhou stranu,“ vysvětlil historik.

Celý rozhovor s historikem Michalem Kampem je v přiloženém audiu.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související