Historická vlaková souprava vyjede na trať z Moravských Budějovic do Jemnice na jaře

14. říjen 2013

Na lokální trať z Moravských Budějovic do Jemnice se vrací vlaky. První vyjede na jaře a bude vozit turisty. Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě sestavuje vlastní historický výletní vlak. S lokomotivou s loukoťovými koly už nadšenci minulý týden dokonce vyrazili na zkušební jízdu.

V současné chvíli renovují členové spolku na moravskobudějovickém nádraží staré vagóny, takzvané hytláky.

„Je to z německého slova Hüttelwagen, což je vlastně bouda na kolejích,“ vysvětluje původ pojmenování jeden z členů spolku, který návrat historického vlaku chystá, Martin Kouřil.

Původně byly vagóny tmavozelené, nově budou dole červené a nahoře šedé a doplní je ještě žlutý proužek. Ten je podle Kouřila důležitý.

„Protože ta kombinace žluté a červené, to jsou, jak známo, barvy Země moravské,“říká. „Je v tom ta symbolika a je právě důležité, že i tady se cítíme být Moravané,“ dodává.

I lokomotiva, která bude původní hytláky táhnout, už se vydala na svou první zkušební jízdu. I ona bude jezdit v „moravských“ červeno-žlutých barvách.

Kraj Vysočina vlaky do Jemnice zrušil v roce 2010. Lidé z Jemnice tehdy vypravili na Silvestra poslední vlak s pohřebním věncem.

Moravské Budějovice. Nadšenci renovují staré hytláky, vagóny historického vlaku, který bude jezdit na trati do Jemnice
autor: Michal Malý
Spustit audio