Herci Horáckého divadla se vrátí na svou scénu. Lákají diváky na dvě podzimní premiéry

27. srpen 2020 06:00

V Horáckém divadle v Jihlavě se připravují na zahájení nové sezóny. Na vlastních prknech si herci již nějakou dobu pro veřejnost nezahráli.

Nejdřív Horáckému divadlu představení přerušila koronavirová krize a vládní nařízené, následně hráli pro diváky pouze venku - třeba v ZOO nebo na hradech po Vysočině.

„To jde vlastně dva týdny po sobě, začíná Martinů pátého, třináctého po čtrnácti dnech Heda a po dalších čtrnácti dnech Scapino,“ jmenuje dramaturg Horáckého divadla Jaroslav Čermák program premiér plánovaných na začátek divadelní sezony.

Dvě premiéry za sebou

Herci mezi tím připravují Moliérovu frašku Scapinova šibalství. Obvykle přitom mezi premiérami na Velké scéně bývají i dvouměsíční rozestupy. Letos ale divadlo podzimní novinky uvede zhruba po dvou týdnech. To navíc není jediná změna.

Jelikož herci kvůli koronavirové pandemii nehráli a přes letní prázdniny se představení konala venku, diváci teď poprvé usednou do hlediště v rouškách, pokračuje ředitel Horáckého divadla Ondrej Remiáš: „Samozřejmě sledujeme všechna opatření, které vydává vláda a které se nás týkají. Momentálně jsme nachystaní na ten stav, že na malé scéně budou lidé bez roušek, na velké scéně s rouškami, všechno máme připravené, ale jestli se to změní zítra, za týden, za měsíc.“

Předplatitelé

A ač vedení divadla už zaznamenalo od diváků jistou nevoli, co se nošení roušek týče, počty předplatného se drží na zhruba stejné úrovni jako v předchozích letech. „Zájem se jakoby rok od roku snižuje, to je tendence ve všech divadlech,“ přibližuje trend posledních let mluvčí divadla Mirka Kvíčalová.

„I přesto, co se teď dělo, tak se to rýsuje jako poměrně stabilní. Teď máme skluz oproti loňsku, ale vždycky je v to září nějaká druhá vlna, tak jsme zvědaví, jak to bude vypadat.“

Sezónu divadlo zahájí premiérou hry Martinů – česká rapsodie Bohuslavova, kterou má nachystanou na příští sobotu. Ve stejný den bude v divadle již tradiční den otevřených dveří.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související