Havlíčkobrodská Stará radnice je v soutěži památkářů

29. červen 2018

Památkáři z Vysočiny ocenili pět let trvající obnovu Staré radnice v Havlíčkově Brodě. Nominovali ji na Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro.

Příkladná obnova navrátila objektu důstojný a reprezentativní vzhled a citlivým přístupem zachovala památkové hodnoty, uvedla mluvčí pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) v Telči na Jihlavsku Ilona Ampapová.

Součástí ocenění, které NPÚ udělí letos popáté, je i cena Památky děkují. O jejím vítězi bude svým hlasováním až do 14. září rozhodovat veřejnost.

Jednotlivé stavby nominují pracoviště NPÚ. V každém kraji se mohou do soutěže dostat maximálně dvě stavby, objevy a nálezy, které dokumentují hodnotu kulturních památek a péče o ně. Havlíčkobrodská radnice je jednou z 21 staveb, které se letos do soutěže dostaly.

O vítězi jednotlivých kategorií rozhodnou odborníci. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 3. října na zámku v Jindřichově Hradci.

Dominanta historického náměstí

Stará radnice stojící na parcele dvou gotických domů je dominantou Havlíčkova náměstí. Její obnova za více než 50 milionů korun začala v roce 2012. Kompletní rekonstrukcí prošly interiéry, sklepy i krov a střecha. Finální etapou byla v loňském roce oprava fasády hlavního průčelí, během které restaurátoři odkryli renesanční malbu slunce.

Pozdně gotická stavba pochází z konce 15. století. Po velkém požáru v roce 1662 byla přestavěna v tehdy novém renesančním slohu. V zadním traktu býval pivovar, jehož sklepy se dochovaly. V roce 1834 zachvátil budovu další požár, kdy vyhořela nejen radnice, ale i sousední pivovar. Po přestěhování úřadu ze Staré radnice do bývalé městské rychty se budova stala sídlem několika státních institucí.

zdroj: ČTK
Spustit audio