Hasiči v Třebíči zachraňovali čapí hnízdo, ve kterém rostl keř

11. prosinec 2013

Třebíčští hasiči opravili čapí hnízdo. Lezli kvůli tomu na 30 metrů vysoký komín. Uprostřed hnízda vyrostl náletový keř, kvůli kterému nemohli čápi na komíně přistávat. Hasiči ho odstranili, což příští rok čápům umožní opět zahnízdit.

„Jedná se o čapí hnízdo na komíně v areálu bývalého Hassa, kde roste náletová dřevina a čápi už tam na jaře nemohli zahnízdit,“ vysvětluje předseda Ligy na ochranu zvířat Petr Ondráček.

K zásahu se proto připravuje lezecká skupina hasičů. Připravují si techniku. Je třeba rozbalit opasek se všemi karabinami. Nechybí rukavice, tlustá lana.

„Z druhé strany jsou snad nějaké stupačky. To uvidíme, až tam přijdeme, jak to vypadá,“ říká Aleš Čurda, člen lezecké skupiny.

K patě komína se dostanou ze střechy. Skutečně jsou na něm ocelové stupačky, a tak jsou lana nakonec použita pouze k jištění. S sebou nahoru bere lezec také kleště-štípačky.

„Bude to stačit uštípnout. Když to půjde dobře, vytrhneme to i s kořeny, uvidíme,“ doplňuje další z týmu Martin Dvořák.

Komín je vysoký skoro třicet metrů. Dolů padají kusy větví. Zásah byl úspěšný.

„Hasičům patří velký dík za to, že čápi budou moci příští rok na jaře zahnízdit opět na svém komíně. Doufám, že se tam vrátí, po tom letošním roce, kdy hnízdo zůstalo prázdné,“ uzavírá Petr Ondráček.

autor: Michal Malý
Spustit audio