Harusův kopec u Nového Města na Moravě před začátkem lyžařské sezóny spásají ovce. Provozovatelé sjezdovky tím chtějí ušetřit za sekání trávy

7. listopad 2023 16:00

Provozovatelé vleků a lanovek na Vysočině se chystají na zimní sezónu. Čekají od ní jistější ceny energií a doufají, že budou moct umělý sníh vyrábět co nejdřív - nejlépe v kombinaci s přírodním.

Teď už mají provozovatelé vlaků a lanovek na Vysočině prakticky všechny povinné kontroly za sebou a dělají poslední úpravy předtím, než spustí provoz.

Sjezdovku na Harusově kopci spásají ovce

Dobrovolníci, kteří se starají o Kadlečák u Světlé nad Sázavou, teď řeší, jak zbavit zadržovací lom rákosí. „Aby se nám sem vešlo co nejvíc vody,“ vysvětlují.

Střední pasáž Harusova kopce u Nového Města na Moravě zatím patří stádu ovcí. „Ozvali se místní chovatelé, že nám sem dají ovečky. Ušetří nám to dvoje sekání a jedno stojí kolem osmi tisíc korun,“ popsal Martin Klapač.

Vrchol sezony je pro provozovatele Harusova kopce o jarních prázdninách. V tomto školním roce se ale kryjí s mistrovstvím světa v nedaleké biatlonové aréně. S pořadateli teď jednají, zda bude možné zajistit příjezd na sjezdovku.

autor: Daniel Zach
Spustit audio