Guláš z Irska
Irská kuchyně stojí na mase, ale základní potravinou jsou také všudypřítomné brambory. Jejich pěstování bylo v zemi zavedeno v 16. století a brambory dokonce výrazně ovlivnily i smutnější část irské historie. V 19. století po velké neúrodě této potraviny v zemi vypukl hladomor.
I jídlo, které si dnes v Apetýtu připravíme, bude obsahovat brambory, ale nejen je. Základem je tady kvalitní maso – vepřová panenka.
Na dvě porce si připravte následující suroviny:
- 200 g vepřové panenky
- 4 větší brambory
- 3 mrkve
- 1 cibuli
- 1 polévkovou lžíci sádla
- kostku zeleninového vývaru
- sůl, pepř, tymián, čerstvou petrželku
Postup:
- Vepřovou panenku nakrájíme na větší kostky, cibulku na malé kostičky.
- V hrnci si rozpálíme sádlo a na něm zprudka orestujeme cibuli a maso.
- Panenka se musí zatáhnout.
- Potom přidáme 2 mrkve nakrájené na kolečka a 3 brambory nakrájené na kostičky.
- Zalijeme půl litrem vody s vývarem.
- Přidáme 1 mrkev a 1 brambor nastrouhaný na jemné struhadle.
- Osolíme, opepříme a necháme pod pokličkou 30 minut vařit.
- Na závěr posypeme petrželkou.
Jak jste si všimli, v receptu není žádná mouka na zahuštění, jen zelenina. Proto je toto jídlo vhodné i pro strávníky s alergií na lepek.
Související
-
Cizrnový guláš
V pátečním Apetýtu vybíráme opět z receptů bez masa. Tentokrát budete potřebovat cizrnu.
-
Jáhlové knedlíky bez masa
Je libo nějakou bezmasou dobrotu? Jednou z ingrediencí, kterou budete u tohoto receptu určitě potřebovat, jsou jáhly.
-
Pikantní masová směs
Papriky jsou neodmyslitelnou součásti balkánské kuchyně. Proslulý je šopský salát – kombinace paprik, rajčat a okurek ve sladkokyselém nálevu s balkánským sýrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka