FOTO: Do Dobré Vody u Jemnice se o víkendu vydaly stovky poutníků

18. září 2017
Zprávy z

OBSAHUJE FOTOGALERII! V Dobré Vodě u Jemnice dokončili opravu kaple. Stojí nad údajně zázračným pramenem. Podle pověsti uzdravuje zrak. Z Dobré Vody se tak stalo poutní místo a právě o víkendu se tam slavilo.

Průvod poutníků vyšel v neděli z Mladoňovic. „Neseme vždy korouhve, modlíme se a zpíváme. Korouhve máme dvě. S obrázkem Panny Marie a sv. Floriána,“ ukazuje nezávislý starosta Mladoňovic Jan Chloupek, který jde v průvodu vždy mezi prvními. Pouť v Dobré Vodě patří mezi největší na Vysočině. Pravidelně každý rok se jí účastní zhruba 1500 lidí, ale některé roky to bylo podle vedení obce i 3000.


Pouť je vždy po svátku Nanebevzetí Panny Marie, věřící přijíždějí ze všech koutů kraje a letos měl průvod ještě jeden význam. Poutníci oslavili nejen Pannu Marii ale i opravenou kapli, které místní neřeknou jinak než „Vodní.“ Zajímavostí je, že ji bez nároku na honorář opravil místní obyvatel pan Tesař, který je prý velkým patriotem. Materiál obec nakoupila z milodarů, které za odebranou vodu nechávají lidé v kasičce uvnitř kaple.


Podle pověsti projížděla přes Dobrou Vodu někdy v první polovině 18. století šlechtická rodina se slepým synem. „Zastavili se u pramene vytékajícího ze stráně, aby se osvěžili a chlapec si vodou omyl obličej a oči,“ vypráví starosta Jan Chloupek. „V tu chvíli se mu zjevila Panna Maria a hoch ji spatřil, jak stojí na kouli a pod ní je had. Vzápětí spatřil i okolní svět.“ Vše se rychle rozkřiklo, lidé začali k pramenu chodit a šlechtická rodina nechala na místo jako projev vděku nejprve vyrobit sochu Panny Marie a následně postavit i celou kapli.


Zajímavostí je, že pramen nikdy nevyschl. „Podle toho, co jsem zjišťoval v kronikách skutečně nikdy,“ uzavírá nezávislý starosta Jan Chloupek. Přitom letos byl na Třebíčsku extrémně suchý rok a hned vedle ve Slavíkovicích, museli hasiči dokonce dovážet vodu do obecní studny, aby měli lidé co pít.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio