Festival Jeden svět představí dva filmy s romskou tematikou, přijedou i jejich tvůrci

22. únor 2020

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se letos zaměří především na klimatickou změnu a její dopady na lokální krajinu. Ale kromě hlavní kategorie Zemětaje bude mít i třináct dalších tematických kategorií, v nichž budou představeny i dva filmy s romskou tematikou.

Mezi hosty letošního festivalu Jeden svět bude i slovenský režisér Pavol Pekarčík se svým filmem Hluché dny, který se skládá ze čtyř kapitol. Každá z nich má jiné protagonisty, kteří mají ale společné to, že se narodili jako neslyšící Romové. Slovo má programový ředitel festivalu Ondřej Moravec.

Z filmu Hluché dny

„V české soutěži je film Hluché dny, který už byl představený na festivalu v Karlových Varech. Je to zajímavý žánrový mix mezi dokumentem a hraným filmem, který nám ukazuje jednu slovenskou osadu a především život dětí, které zde tráví svůj volný čas. Je to film, který nehodnotí ani neproblematizuje žádnou věc spojovanou přímo s Romy, ale ukazuje jejich sny, kdy jedna holčička chce být fotbalistkou, druhý kluk chce být vlakovým průvodčím, a tyto příběhy skládá dohromady takovým velmi zajímavým a pestrým způsobem.“

Druhý film s romskou tematikou má název Acasă, můj domov a vypráví příběh rodiny Enache, která žila 20 let v divočině delty řeky Văcărești. Režisér Radu Ciorniciuc čtyři roky sledoval s kamerou tuto rodinu žijící sice v chudobě, ale v naprosté harmonii s přírodou. Její příběh zachytil i v době, kdy se z jejich domova stal chráněný Přírodní park Văcărești, který rodina musela opustit.

„V tomto filmu je romské téma ještě subtilnější, protože celou dobu se tam romství nijak netematizuje. Je to příběh z Rumunska, který vypráví o opravdu velké asi desetičlenné rodině, jejíž členové žijí na předměstí Bukurešti, kde je velký močál. Oni se o ten močál starají, ale takovým svérázným způsobem, a úřadům se to nelíbí. Je to místo, kde se žít nesmí a z močálu jsou vyhnáni do města. Takže sledujeme proces, jakým způsobem se z lidí, kteří žijí v divočině, najednou stávají měšťáci, což jim samozřejmě úplně nejde.“

Hostem dvou pražských projekcí tohoto filmu bude kameraman Mircea Topoleanu, který za snímek Acasă, můj domov obdržel na americkém festivalu Sundance Zvláštní cenu poroty pro dokumentární film za nejlepší kameru.

„Je to film, který byl letos uveden na Sundance, je to úplně nový film a budeme ho mít v evropské premiéře.“

Co se týče dokumentárních filmů s romskou tematikou, zajímalo mě, jestli organizátoři festivalu Jeden svět měli z čeho vybírat.

„Těch filmů je docela dost, nicméně často se tam opakují různé vzorce. Některé jsou romantizující, které nám tu komunitu ukazují z takového trochu klišé úhlu pohledu, jiné zase jsou nechtěně příliš stigmatizující. Takže ta tematika je docela dost zastoupená, měli jsme i české dokumenty – třeba nový dokument o Letech u Písku, který jsme nakonec nevybrali. Ta tematika je docela frekventovaná, ale jak to na festivalu dáváme každým rokem, tak potřebujeme něco trochu víc, abychom neopakovali jen pořád to samé dokola.“

Podotýká programový ředitel festivalu Jeden svět Ondřej Moravec.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.