Evropská unie patrně doporučí zákaz klasických kastrací prasat

12. prosinec 2012
Zprávy z

Brusel chce českým zemědělcům doporučit chemickou nikoli chirurgickou kastraci kanců. Samci prasete domácího určení pro výkrm musí být zbaveni pohlavních hormonů, maso totiž potom značně zapáchá. Cestou je buď klasická kastrace, nebo injekce v přesně určených dnech.

Oslovení farmáři z našeho kraje ale chemickou cestu zavrhují. „To co fungovalo po staletí, je to osvědčené, je to dobré, tak proč se má měnit? Proč my potom musíme konzumovat místo dobrého masa nějaké maso, které může obsahovat hormony nebo chemické látky,“ namítá farmářka z Úhořilky Marie Brodinová.

Podobné názory má chovatel prasat ze Stříbrných hor Tomáš Maršík. „V naší firmě by se zvýšily finanční náklady za prvé na tu injekci, za druhé na veterináře, který to musí píchnout. Injekce se dává dvakrát a honit osmdesátikilová prasata není snadné,“ dodává Maršík.

Přesné datum zákazu neexistuje

O úplném zákazu klasické kastrace kanců v České republice spekulují odborné časopisy už řadu měsíců. Unie argumentuje především pohodou zvířat, která je jakoukoli bolestivou operací narušená.

Státní veterinární správa je orgánem, který dohlíží na chovatele a sleduje jejich počínání. „My jsme pro kombinaci obou metod, nikoli povolení pouze jedné,“ řekl Regionu mluvčí Josef Duben, který také nezná přesné datum. Obavy z možných rizik má také. „Každá aplikace veterinárních léčiv a jiných preparátů může znamenat určitá rizika.“ poznamenal mluvčí Duben.

autor: mik
Spustit audio