Endokrinolog Petr Broulík: Internu lze přirovnat k vyšetřování vraždy

4. březen 2020

Profesor Petr Broulík je předním českým specialistou v oborech endokrinologie a osteologie. „Každý pacient je pro mě samostatná kapitola,“ říká lékař, který se zaměřuje na léčbu hormonálních poruch a studium kostí.

Petr Broulík se vydal na lékařskou dráhu i přes nevůli svého otce. „Můj tatínek uznával jenom matematiku a strojařinu. Byl velice náročný na disciplínu, pořádek a myšlení, medicína pro něj byla neuchopitelná,“ vypráví lékař.

Endokrinologie a osteologie

Na první pohled se lékař věnuje oborům, které spolu nesouvisí. Endokrinologie je odvětví medicíny, které se zabývá diagnózou a léčbou hormonálních poruch, osteologie je naopak obor věnující se kostem. „Jednou z nejdůležitějších žláz s vnitřní sekrecí je příštítné tělísko, které vyrábí hormon regulující celý kostní metabolismus,“ vysvětluje spojení Broulík.

„Například žena, která přijde o vaječníky, je ohrožena ztrátou kostního minerálu,“ uvádí příklad z oboru osteologie, kdy hormony ovlivňují stav kostí.

„Internu lze přirovnat k případům vyšetřování vraždy,“ říká pak lékař o základním oboru klinické medicíny. „Musíte nejenom od pacienta získat co nejvíce informací, ale také umět tyto poznatky syntetizovat, abyste dokázal přijít na správnou diagnózu a nasadit nejvhodnější terapii,“ upřesňuje lékař a naráží tak na důležitost anamnézy.

Medicína plná zvratů

Stejně jako v jiných oborech jsou poznatky v medicíně aktualizovány podle nejnovějších výzkumů. Fakta si tak musíme upravit například u dříve obávaných vajíček. „Žloutek vajíčka obsahuje lutein, který zabraňuje umírání očního nervu,“ uvádí profesor.

„Dlouho jsme také nevěděli, že lidé nad 60 let pozvolna ztrácí schopnost tvořit vitamín D v kůži. Deficitem tohoto vitamínu je navíc v Evropě a USA ohroženo 30 % až 50 % populace,“ upozorňuje.

„Panika kolem koronaviru je zbytečná“

Profesor Petr Broulík se vyjádřil také k novému typu koronaviru, který zasáhl už více než 30 zemí Evropy. Upozorňuje, že průběh nemoci je podobný viróze a ohroženi jsou především lidé starší nebo nemocní. „V České republice byla přijata veškerá opatření, aby bylo zabráněno šíření viru. A protože jsme velmi vyspělá země s vynikající úrovní hygieny, tak se nemoci neobávám. Zatím platí, že více lidí zemře na klasickou chřipku než na koronavirus,“ říká lékař.

A jakého hudebního interpreta si profesor Petr Broulík nejraději pouští a na jaké téma píše knihu, uslyšíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio