Elektrárna v Dukovanech nacvičuje jadernou havárii. V havarijním pásmu se rozezněly sirény

26. březen 2013

V Jaderné elektrárně Dukovany dnes simulují únik radioaktivity. Předstíraná havárie je součástí cvičení Zóna 2013, do kterého se zapojí téměř čtyři stovky hasičů, policistů, záchranářů a vojáků a další stovky zaměstnanců elektrárny. Cvičení, které je jedním z největších v historii, má prověřit ochranná opatření, spolupráci státních úřadů, ministerstev a integrovaný záchranný systém.

V rámci cvičení se už dopoledne rozezněly poplachové sirény v celém dvacetikilometrovém havarijním pásmu Dukovan. Hlavní část cvičení však dnes probíhá za branami elektrárny.

Operátoři reaktoru předstírají, že uniklo kontaminované chladivo z primárního okruhu do okruhu sekundárního. 900 zaměstnanců se po pokynu, který byl vyhlášen místním rozhlasem a houkáním sirén, schovalo do krytů.

Těch je po celém areálu rozmístěných celkem sedm. Všechny jsou přesně označeny a zaměstnanci už předem vědí, kam jít.

V rámci cvičení v krytech stráví zhruba hodinu. Při skutečné havárii by to ale bylo mnohem déle. Vybavení krytů je přizpůsobené pro přežití v řádu několika hodin, nebo dokonce v řádu několika dnů. Do doby, než by pro zaměstnance přijel evakuační autobus.

Smyslem cvičení je nejen procvičit ochranná opatření, ale také sladit spolupráci všech složek integrovaného záchranného systému, a to jak na Vysočině, tak i v Jihomoravském kraji.

„Při cvičení se prověřuje skutečně reakce všech, kdo by se podíleli na zmírnění následků a zejména na pomoci lidem v okolí elektrárny,“ řekla Radiožurnálu předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Jedna z obtížných věcí pro cvičící je podle ní namotivovat se na to, že by skutečně mohlo dojít k havárii jaderného reaktoru v Dukovanech.

„Protože úkolem všech - a všichni to tak děláme - je pracovat tak, aby takováto situace byla prakticky vyloučena. Ale viděli jsme už na dvou případech, že přes všechno úsilí, které je bezpečnosti věnováno, situace, kdy dojde k radioaktivnímu úniku do okolí, reálně nastala. A reálně je třeba přijímat ochranná opatření,“ dodala.

Na nácviku postupů při jaderné havárii se podílejí také lidé z okolí jaderné elektrárny, „Pokud vím, podílejí se čtyři obce s rozšířenou působností, cvičí jejich krizové štáby. Bude provedena cvičná dekontaminace, na které se podílí armáda. Lidé se setkají i s cvičnými uzávěrami, které provede policie,“ přiblížila Drábová.

Vyhodnocení cvičení bude pak podle ní trvat několik týdnů. „Protože jako vždycky chceme, aby cvičení ukázalo slabá místa a aby byl průběh důkladně zanalyzován,“ dodala.

autor: Michal Malý
Spustit audio