Edmund Husserl je považován za zakladatele moderní fenomenologie. K jeho žákům se řadí významné osobnosti

13. září 2024

Německý filozof moravského původu Edmund Husserl se narodil roku 1859 v Prostějově do židovské rodiny. Jeho otec Abraham byl obchodníkem se střižním a módním zbožím.

Edmund maturoval na německém gymnáziu v Olomouci, pak studoval matematiku, fyziku, astronomii a filosofii v Lipsku, Berlíně a ve Vídni. Na studiích se seznámil s T. G. Masarykem, kterého si velmi vážil, označil ho za svého mentora a prvního vychovatele, protože právě Masaryk ho zasvětil do základů filozofie.

Edmund Husserl je považován za zakladatele moderní fenomenologie, tedy vědy, která se zabývá popisem nebo výzkumem světa; nikoli zkoumáním prapodstaty, ale tím, jak se věci samy člověku ukazují v jeho vlastním vědomí.

V roce 1918 založil Freiburskou fenomenologickou společnost. K jeho žákům se řadí významné osobnosti včetně českého filozofa Jana Patočky.

Ve 30. letech ale Husserla z univerzity vyhnali nacisti, musel se vystěhovat i z bytu a čelil mnoha šikanám. Zemřel ve Freiburgu 27. dubna 1938. V Prostějově slavného rodáka připomíná název náměstí a dvě pamětní desky.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio