Džem s proseccem? Nebojte se a vyzkoušejte netradiční chutě
Vyrobit džem i marmeládu je možné s jakoukoliv příchutí. Důkazem jsou džemy a marmelády Renaty Zezulkové z Otrokovic. Její netradiční příchutě, jako je citron s Becherovkou získaly ocenění i ve světových gastronomických soutěžích.
Možná se divíte, proč používáme označení džem, když má každý doma marmeládu. Z tohoto omylu nás Renata Zezulková vyvedla. Podle legislativy bychom totiž měli označit jako marmeládu produkt, který obsahuje alespoň pětinu citrusů. Marmeláda by také měla mít více než 60 gramů cukru na 100 gramů produktu.
Vyhrávejte zahradní grily, zahradní nářadí, knihu Pochoutky z chaloupky a další ceny. Každý všední den v čase 9.45-10.00 v letním speciálu Chalupářské léto. Soutěžte a vyhrajte >>
Nebojte se experimentovat
“Určitě se toho nebát a experimentovat, varianty džemů s alkoholem vznikly tak, že se marmeláda manželce připálila a přidala do ní bourbon,” říká manžel Renaty Stanislav Zezulka. Bát se nemusíte ani bylinek nebo koření.
Aby se zavařování podařilo, je nejdůležitější čistota. “Sklenice musí být čisté a vysterilizované. Doma to dělám tak, že dám nahřát sklenice i víčka do trouby,” dodává Renata Zezulková.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?