Dýňová pomazánka
V pondělním Apetýtu pro vás máme další recept na pomazánku. Jejím základem je dýně hokaido. Hlavní sezónu má na podzim a je opravdovým zázrakem přírody.
Pochází z japonského ostrova Hokkaidó, odkud se její pěstování rozšířilo do Ameriky a velké oblibě se těší i u nás. Dobře se skladuje v chladném a suchém sklepě. Kromě velkého množství beta-karotenu obsahuje například také vitamíny skupiny B, vápník, draslík nebo železo.
Pomáhá při žaludečních obtížích, nemocech slinivky břišní nebo při poruchách ledvin a srdce. Hodí se nejen jako základ pro pomazánky, ale například i do salátů, jako příloha k masu nebo jako polévka.
Budete potřebovat:
- 200 g dýně hokaido
- 400 g žervé
- 1 cibuli
- 1 lžíci francouzské hrubozrnné hořčice
- 3 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 plátek másla
- sůl
Postup:
- Dýni zbavíme semínek, ale necháme ji ve slupce.
- Následně ji nakrájíme na malé kousky.
- Rozehřejeme kastrol, vložíme máslo a kousky dýně orestujeme.
- Dále zalijeme malým množstvím vody a dusíme pod pokličkou asi 10 minut.
- Poté odkryjeme a necháme odpařit tekutinu.
- Stáhneme z plamene a po vychladnutí dýni rozmixujeme.
- Následně přidáme žervé a ušleháme najemno.
- Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, chilli omáčku a hořčici a znovu dobře promícháme.
- Nakonec dochutíme solí.
- Podáváme s pečivem nebo jako základ na chlebíčky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.