Dýňová pomazánka

V pondělním Apetýtu pro vás máme další recept na pomazánku. Jejím základem je dýně hokaido. Hlavní sezónu má na podzim a je opravdovým zázrakem přírody.

Pochází z japonského ostrova Hokkaidó, odkud se její pěstování rozšířilo do Ameriky a velké oblibě se těší i u nás. Dobře se skladuje v chladném a suchém sklepě. Kromě velkého množství beta-karotenu obsahuje například také vitamíny skupiny B, vápník, draslík nebo železo.

Pomáhá při žaludečních obtížích, nemocech slinivky břišní nebo při poruchách ledvin a srdce. Hodí se nejen jako základ pro pomazánky, ale například i do salátů, jako příloha k masu nebo jako polévka.

Budete potřebovat:

  • 200 g dýně hokaido
  • 400 g žervé
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci francouzské hrubozrnné hořčice
  • 3 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 plátek másla
  • sůl

Postup:

  1. Dýni zbavíme semínek, ale necháme ji ve slupce.
  2. Následně ji nakrájíme na malé kousky.
  3. Rozehřejeme kastrol, vložíme máslo a kousky dýně orestujeme.
  4. Dále zalijeme malým množstvím vody a dusíme pod pokličkou asi 10 minut.
  5. Poté odkryjeme a necháme odpařit tekutinu.
  6. Stáhneme z plamene a po vychladnutí dýni rozmixujeme.
  7. Následně přidáme žervé a ušleháme najemno.
  8. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, chilli omáčku a hořčici a znovu dobře promícháme.
  9. Nakonec dochutíme solí.
  10. Podáváme s pečivem nebo jako základ na chlebíčky.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.