Dukovany nakonec asi předběhnou Temelín. Nový blok začnou stavět už za deset let

23. květen 2015
Zprávy z

V České republice se v posledních letech stále více mluví o rozšíření jaderných elektráren v Temelíně a Dukovanech o další blok. Před několika lety to vypadalo, že prvně se bude stavět v Temelíně. Aktuálně se karta obrací a pozornost energetiků míří na Třebíčsko, do Dukovan. Stavět by se mělo začít v roce 2025.

Přímo v elektrárně to potvrdili zástupci energetické společnosti ČEZ, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost i ministr financí Andrej Babiš. „Dneska je přebytek kapitálu, české banky jsou narvané penězi, celkově je obrovský kapitál a k dispozici málo projektů. Myslím, že je to dobrá doba pro financování ČEZu pro tyto velké projekty,“ řekl Českému rozhlasu Andrej Babiš.

Dukovany by měly mít nakonec dva nové bloky. Po stavbě prvního by se podle aktuálních plánů měli stavbaři přesunout do Temelína, aby se pak znovu vrátili do Dukovan ke stavbě dalšího energetického bloku.

Pozemky pro výstavbu jsou k dispozici západně od elektrárny směrem k obci Slavětice.

Stavět se začne za deset let

ČEZ má v plánu samotnou stavbu začít připravovat za pět let. První beton pak dělníci nalijí do základů v roce 2025. „Když to všechno dobře půjde, tak elektrárna by měla být uvedena do provozu v roce 2032. To je harmonogram. ČEZ je na tom samozřejmě dobře, je nejméně zadlužený ze všech evropských energetik, takže určitě by si mohl dovolit takovýto projekt profinancovat,“ dodal generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Třebíčsko se dlouhodobě potýká s vyšší nezaměstnaností. Další rozšíření elektrárny je tak v tomto ohledu pozitivní zprávou. Bezpochyby totiž vzniknou nová pracovní místa.

Jaderná elektrárna Dukovany
autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio