Důkladné umývání rukou, ovoce a zeleniny nás spolehlivě ochrání před spoustou nemocí

24. červen 2011

Hostem pondělního Tandemu byla lékařka očkovacího centra v Jihlavě Alena Dvořáková. Tématem byla „nemoc špinavých rukou“ – žloutenka typu A, a také prevence nákazy bakterií E.coli, která je velkým strašákem poslední doby.

Podle posledních průzkumů si jen 67 procent z nás po návštěvě toalety umyje ruce! A přitom by to měla být samozřejmost. Nejvíc bakterií číhá právě na WC, na klikách, vypínačích, klávesnicích od počítače, mobilních telefonech. Na každém prstu ruky je před umytím až 12 tisíc bakterií. Ty spolehlivě zahubí tekoucí teplá voda, mýdlo, nejlépe antibakteriální, umývání rukou po dobu půl minuty, a osušení nejlépe jednorázovými papírovými ručníky. Pokud si ruce utřeme do vlhké látkové osušky, kterou používají i ostatní, je to, jako bychom si je ani nemyli. Bakterie E.coli, která v poslední době zabila už několik lidí, se přenáší na nemyté zelenině, ale také v syrovém mase. Když okurky omyjeme, oloupeme a znovu omyjeme, nemusíme se bát. Syrové maso musíme důkladně tepelně upravit a k jeho krájení používat speciální, nejlépe plastové prkýnko, a také nůž. Na přípravu ostatního jídla si připravíme jinou podložku. Nebojte se a dobrou chuť!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.