Dřevařský závod ve Ždírci nad Doubravou loni zvýšil zisk. Plánuje rozšíření výroby

27. červenec 2019 05:50

Společnost Stora Enso Wood Products Ždírec vykázala vloni tržby za prodej výrobků a služeb přes 4,8 miliardy korun, podobně jako v roce 2017.

Zisk po zdanění jí meziročně stoupl o pětinu na 576 milionů Kč. Vyplývá to z výroční zprávy ve sbírce listin. Firma provozuje ve Ždírci nad Doubravou jednu z největších pil v Česku, vyrábí tam i pelety na topení. Firma zvažuje stavbu dalšího závodu, který by umožnil rozšíření produkce o nové výrobky.

Dřevěné panely CLT

Podle tiskové zprávy by ve Ždírci nad Doubravou mohl ještě přibýt závod na výrobu křížem lepených dřevěných panelů pro stavebnictví, označovaných zkratkou CLT. Studie proveditelnosti k projektu by měla být hotová do konce roku. Panely, z nichž se podle webu firmy dají budovat i vícepodlažní obytné dřevostavby nebo průmyslové objekty, zatím Stora vyrábí na třech místech v Evropě. Navrhované rozšíření výroby ve Ždírci nad Doubravou by podle zprávy zvýšilo její celkovou roční produkci CLT asi o 120.000 metrů krychlových.

Téměř milion kubíků

Ždírecká pila firmy Stora Enso podle výroční zprávy ročně pořeže kolem 950.000 metrů krychlových jehličnaté kulatiny, objem se v posledních letech významněji neměnil. Kvůli kůrovcové kalamitě byl vloni kulatiny nadbytek, ale měla nižší kvalitu. Vzhledem k tomu, že se ekonomice dařilo, neměly dřevozpracující podniky problém s umístěním svých výrobků na trhu, uvedl ve zprávě jednatel František Vomočil.

Pelety

V minulých letech Stora ve Ždírci nad Doubravou postavila provoz produkující pelety z pilin a hoblin a kogenerační jednotku na výrobu elektřiny a tepla. Pelet loni závod vyrobil 77.000 tun. Vedle této firmy s pilou má Stora ve Ždírci další závod, který dělá lepené dřevěné nosníky pro stavebnictví. Funguje pod názvem Stora Enso WP HV a jeho roční čistý obrat podle výroční zprávy v účetním období do 30. září 2018 převýšil 1,19 miliardy Kč.

Stora Enso na celém světě zaměstnává ve více než 30 zemích dohromady 26.000 lidí. Za rok 2018 měla tržby 10,5 miliardy eur (v aktuálním přepočtu asi 268 miliard Kč).

zdroj: ČTK
Spustit audio