Dovolená mezi slepicemi a skotem. Agroturistika je v posledních letech velmi populární

12. srpen 2021 06:00

Velký zájem o ubytování zaznamenávají poskytovatelé tzv. agroturistiky. Lidé tam tráví dovolenou třeba mezi slepicemi, králíky nebo prasaty.

Strávit dovolenou mezi hospodářskými zvířaty? Právě takovou možnost vyhledává celá řada lidí. Tedy alespoň podle provozovatelů tzv. agroturistických farem. Jedna taková je i ve Ctiboři na Pelhřimovsku.

Prasnice Fešanda

„Fešando,“ láká majitelka statku ve Ctiboři Hana Habermannová ke dřevěnému plotu ochočenou prasnici Fešandu. Právě zvířata, která se nechají třeba i podrbat za ušima, jsou největším tahákem podobně zaměřených ubytovacích služeb.

„Minimálně to, že jim nosí zbytky a pozorují je, pro ty děti je to zážitek, jinak stačí kočky a psi.“

Od samotného farmaření už přitom Hana Habermannová pomalu upouští, dříve totiž ještě obchodovala s bedýnkami se zeleninou. „Bedýnky jsme dělali do té doby, kdy jsem byla doma, ale už asi čtyři roky působím ve školství v Jihlavě, tak už zůstala spíš jenom ta agroturistika a pěstování jen pro hosty nebo pro pár štamgastů.“

Turisté z velkoměst

Pobyty na venkově a na statku nejčastěji podle Hany Habermannové vyhledávají turisté z velkoměst. Prý kvůli tomu, aby zjistili, jak se žije jinde. „Tady normálně probíhají práce, normálně se tady žije, a to je to autentický, že to není nějak připravený pro hosty, ale prostě se tu žije a do toho mohou přijet ti hosté. Někdy přijedou lidi a řeknou: jé, tady je to jak u babičky, a to mi přijde právě dobrý, že ti lidi z města, když už tu babičku na venkově nemají, tak mohou přijet sem.“

Kromě rodin s dětmi je statek častým cílem i pro dětské tábory. „Měli jsme i jeden tábor zaměřený úplně na chovatelství, měli jsme poschovávaná různě mláďata, kuřata, kachňata, selata a postupně se to vyndávalo a děti o ně pečovaly a ovce stříhaly, pak střídáme další témata, ale vždycky je to zaměřené nějak venkovsky.“

V minulých letech navíc Hana Habermannová zpestřovala lidem pobyt na statku třeba i kurzy vaření, do budoucna má v plánu i kurz zpracování lnu. O ubytování je podle ní poměrně velký zájem a na některé termíny už má i úplně plno.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související