Dostat se na vozíku do některých úřadů nebo na nádraží v Jihlavě je složité

14. říjen 2013

Pohyb s invalidním vozíkem je po Jihlavě stále problematický. Například na autobusovém nádraží se vozíčkář nedostane na nástupní ostrůvek. Aby k němu vůbec dojel, musí zdolat buď desítky schodů, nebo dlouhou objízdnou trasu.

Na nádraží chybí i přístup k terminálu. Podobné komplikace čekají invalidní Olgu Joklovou i na dalších místech.

„Určité věci jsou na určitých místech – úřady, pošta, banky, spořitelny, a já si nemůžu vybrat, že bych šla někam jinam někudy jinudy. Že se v dnešní době a v krajském městě dospělý člověk nemůže dostat tam, kam chce, nebo si jen tak dojet na kafe do kavárny, která se mu líbí, je šílenství,“ myslí si.

Nájezdy před vstupy do hal a kanceláří jsou sice téměř samozřejmostí, ale nepřekonatelné nástrahy číhají často za nimi. S jednou z nich se potýkala i Olga Joklová, která se svou invalidní dcerou vydala na jihlavskou poštu v centru města.

„Dostaneš se tam sice nájezdem do hlavní budovy, ale když chceš jít naproti nebo jet nahoru - protože jsme chtěli podepisovat smlouvu a to se dělalo jenom nahoře, protože tam je ta spořitelna - tak musíš zdolat schody. Vozík se do výtahu na poště nevejde,“ vysvětluje.

Naopak velmi chválí vozíčkáři v Jihlavě nárůst bezbariérových vozů Městské hromadné dopravy, nástupišť, a také vstřícnost řidičů.

autoři: ost , sib
Spustit audio