Dospělý za 295 korun, student za 121. České dráhy změnou výpočtu ceny jízdenky vydělávají na nových slevách

9. září 2018 06:00

České dráhy mají nově na většině provozovaných linek větší příjem ze studenta či seniora než z dospělého cestujícího.

Podle nového ceníku na e-shopu se totiž sleva z jízdného vypočítává z klasického kilometrického tarifu, nikoli však z akčních jízdenek, které nabízí dopravce na pokladně.

O výpočtech slev informoval v pondělí server zdopravy.cz. Například na trase Praha – Ostrava vyjde akční jízdenka pro dospělého člověka na 295 korun. Jízdenka pro studenty a seniory, kteří mohou nově uplatňovat slevu 75 procent, však vyjde na 121 Kč.

To znamená, že sleva se nevypočítává z akční částky, ale z běžného kilometrického tarifu, podle kterého cesta vyjde na 484 korun.

Stát tedy za lístek na této trati doplatí 363 korun. České dráhy tím získají o 189 Kč více, než kdyby si lístek koupil dospělý člověk beze slev.

„Cena jízdenky se skutečně počítá z té obyčejné ceny, nikoli z akční. Jedinou výjimku tvoří takzvaná superakční jízdenka, ta ale platí jen na určité trati,“ potvrdila serveru iROZHLAS mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

U superakční jízdenky se cena pro studenty vypočítává z nejlevnější jízdenky na trase. Tento tarif ale České dráhy nasazují pouze na trase Praha – Ostravsko, Zlínsko či Brno. Na tratích ve zbytku republiky nejsou dostupné.

Superakční jízdku je možné zakoupit jen přes e-shop, nikoli na pokladně. Jejich počet je navíc omezený.

České dráhy zdražení a výpočet 75procentní slevy konzultovaly s ministerstvem dopravy, které ale na postupu nevidí nic nezákonného, přestože dopravce svým krokem zatěžuje státní rozpočet.

Ostatní železniční dopravci, jako například RegioJet a Leo Express, zůstávají u výpočtu slev podle reálné ceny, kterou platí dospělí.

autor: iROZHLAS.cz
Spustit audio