Dospělí si ověří, jak jim to v běžném životě pálí

14. září 2011
Zprávy z

Dospělí na Vysočině zjistí, jak jsou na tom se svými znalostmi. V těchto dnech totiž v našem kraji probíhá celorepublikový průzkum vědomostí lidí ve věku od 16 do 65 let.

Dospělí na Vysočině zjistí, jak jsou chytří. V našem kraji totiž začíná celorepublikový průzkum vědomostí lidí, který má prověřit, jak jsou na tom dospělí s dovednostmi potřebnými pro běžný život. "Proškolení tazatelé se budou ptát na věci, se kterými se lidé v běžném životě setkávají. Budou chít vědět například to, jestli si člověk umí spočítat úrokovou sazbu u hypotéky nebo jestli se orientují ve slevách v obchodech," řekla Regionu mluvčí průzkumu Věra Weinerová.
Lidé budou do výzkumu vybráni náhodně. Tazatelé jim nejprve zavolají, jestli mají o testování zájem a až poté za dotyčným vyrazí. Na Vysočině budou prověřovány stovky lidí v sedmnácti městech a obcích. Tazatelé zavítají například do Jihlavy, Žďáru nad Sázavou, Moravských Budějovic nebo do Pelhřimova.
Organizátoři slibují, že celý test je naprosto anonymní a odpovědi účastníků nebude možné přiřadit ke konkrétním osobám. "Výsledky pak použijeme například k rozvoji školicích programů na zdokonalení dovedností potřebných k úspěšnému zapojení do společnosti," dodala Věra Weinerová.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio