Dopis ministrovi možná zvrátí plánovaný konec výchovného ústavu pro chlapce ve Žďáře

5. březen 2022

Ještě před pár měsíci to vypadalo, že se výchovný ústav pro chlapce ve Žďáře nad Sázavou uzavře. Teď ale může být všechno jinak. 

Ministerstvo školství ještě před pár měsíci plánovalo výchovný ústav ve Žďáře nad Sázavou uzavřít a to kvůli tomu, že oprava budovy, ve kterém sídlí, by byla příliš nákladná. Proti tomu se ale postavili chlapci z výchovného ústavu, kteří ho začali sami opravovat a také na opravy shánět peníze. 

Minulý týden ústav navštívil ministr školství Petr Gazdík a je možné, že se výchovné zařízení pro chlapce nakonec nezavře. 

Stěhování ústavu

„Když jsem přišel do výchovného ústavu, byl jsem seznámen s tím, že v roce 2021 jsme se měli stěhovat a naše budova se měla kompletně rekonstruovat,“ říká psycholog Vojtěch Odvárka. 

„Pořád jsme vlastně čekali, kdy se budeme stěhovat. V únoru 2021 jsme dostali naprosto opačné stanovisko,“ dodal psycholog. 

Dopis ministrovi

Vojtěch Odvárka mezi tím z ústavu odešel. Stihl ale poslat současnému ministru školství Petru Gazdíkovi (STAN) dopis. „Bylo to před tím, než byl pan ministr jmenován. V médiích byla informace, že pan Gazdík nejspíš bude ministrem školství. Dopis jsem posílal s tím, že jsme měli přislíbenou nějakou návštěvu, dialog.“

Dopis má dvě stránky a popisuje, jak je ústav důležitý. „Snažili jsme se také argumentovat tím, že náš ústav dobře funguje, že to je výjimečný ústav tom, že chlapci chodí do civilních škol, že to není ústav se školou, kde by byli zavřeni převážnou část svého pobytu. Mají možnost setkávat se s vrstevníky a zažívat i to, co budou používat i po odchodu.“

Návštěva

Vojtěch Odvárka ale přiznává, že byl překvapený, když ministr školství Petr Gazdík v minulém týdnu ústav navštívil. Současně se také změnil postoj ministerstva školství, které už netrvá na uzavření ústavu. 

„Jako ministerstvo školství tu situace kolem uvedeného zařízení v současnosti vyhodnocujeme,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Že se situace změnila, potvrzuje i to, že ústav ve Žďáře nad Sázavou může opět přijímat nové klienty. Aktuálně má sedm volných míst.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související