Domy mrtvých předků: dlouhé mohyly z eneolitu a velryby na průzkumu oceánské kůry pod mořským dnem

17. červen 2024

Dlouhé mohyly, 2. část: Domy mrtvých předků (4:42) – Mýty, omyly a novinky astronomie: Na Europě praskají ledy (22:01) – Velryby ve službách seismologů (27:31) 

V úvodním přehledu zajímavostí vám představíme dva nejrozšířenější druhy invazních živočichů na našem území, dozvíte se, že sloni si mezi sebou dávají jména a přezdívky, povíme si o nečekaném objevu jinovatky ve vysokých polohách na marsovském rovníku, pogratulujeme ruskému kosmonautu Olegu Kononěnkovi k tisícovce dní na oběžné dráze a nakonec se zmíníme o prvním víceméně zdařeném letu dopravního systému Starship od společnosti SpaceX.

Dlouhé mohyly: Domy mrtvých předků

Dokumentace výzkumu dlouhé mohyly v Račiněvsi, srpen 2022

V pozdní době kamenné čili eneolitu, před nějakými pěti, šesti tisíci lety, budovali tehdejší zemědělci ve střední, západní a severozápadní Evropě rozměrné mohyly zvláštního podlouhlého tvaru. V Čechách byly první dvě objeveny už docela dávno, víceméně náhodou v Březně u Loun. V roce 2009 pak identifikovali archeologové jako eneolitickou mohylu objekt, zkoumaný u Ctiněvsi nedaleko Řípu. O tom všem jsme si říkali před týdnem. Dnes budeme uvažovat nad tím, proč naši dávní předkové tyto mohyly vůbec budovali a proč mají takovou podobu. Podíváme se na ně z letadla a blíže si představíme právě ony dvě dlouhé mohyly které byly u nás archeologicky zkoumány jako první.

Výzkum dlouhé mohyly Dušníky, srpen 2021

O dlouhých mohylách si povídáme s Petrem Krištufem z Katedry archeologie Západočeské univerzity v Plzni, který se cíleně věnuje výzkumu sociálních a rituálních monumentů eneolitu a jejich krajinného kontextu. Hlavním společným prvkem těchto mohyl je právě jejich extrémně podlouhlý tvar. Nejdelší z nich měří na délku i více než 150 metrů – jejich šířka přitom nepřesahuje 20 metrů. Nejsou to ale jediné takto „protažené“ objekty, které po sobě eneolitičtí zemědělci zanechali. Odborníky to vedlo k zajímavým úvahám.

Která z eneolitických kultur dlouhé mohyly budovala? A se kterou jsou spjaté mohyly, nalezené u nás? Kolik dlouhých mohyl se u nás až do dneška podařilo objevit? A jak to bylo s objevem mohyl v Březně u Loun? Letos je to právě 70 let, kdy tam archeoložka Ivana Pleinerová zahájila svůj první výzkum. Tehdy to byla jen malá záchranná akce, která se však v následujících letech značně rozrostla. A přinesla spoustu významných objevů.

Velryby ve službách seismologů

Plejtvák obrovský je skutečně obrovský

Už nějakou dobu se ve světě vědy hodně dbá na takzvanou interdisciplinaritu. Díky vzájemným přesahům mezi vědními obory je totiž často možné získat nové, nečekané a v mnoha ohledech obohacující poznatky. Věřili byste třeba ve spolupráci seismologů s mořskými biology, která může vést k lepšímu poznání geologické situace pod mořským dnem, až v oceánské kůře? Funguje to! A to díky velrybám, konkrétně plejtvákům obrovským, a jejich zvukovým projevům, které se ve vodním prostředí nesou opravdu velmi, velmi daleko. A nejen v tom vodním.

Plejtvák Brydeův

O volání plejtváků se během svého doktorského studia na univerzitě v Oregonu, ve Spojených státech amerických, zajímal geofyzik a seismolog Václav Kuna, nyní z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky v Praze. Zájem vyvrcholil v roce 2021 publikací článku v časopise Science, na kterém se spolupodílel emeritní profesor oregonské univerzity, seismolog John Nábělek. Proč vůbec oba pány seismology volání plejtváka obrovského tolik zajímalo?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.