Domácí sýr z tvarohu
V Babských radách zazněl recept na domácí sýr z tvarohu od paní Radky z Třebíče. A jelikož posluchači volali a ptali se, jak si chutný domácí sýr vyrobit, neváhali jsme a recept zařadili do dnešního dopoledního Apetýtu.
Na domácí sýr z tvarohu budete potřebovat:
- 250 g kostku tučného měkkého tvarohu
- 250 ml mléka
- 1 lžíci másla
- půl lžičky jedlé sody
- sůl a koření podle chuti
Postup:
- Rozdrobený tvaroh a mléko vložíme do hrnce. (Ideální je hrnec s dvojitým dnem nebo teflonový.)
- Tvaroh s mlékem za stálého míchání zahříváme, dokud se nezačne srážet hustá sýrová hmota a neoddělí se syrovátka.
- Pokud by nedošlo ke srážení, můžeme přidat lžičku citronové šťávy, která tomu pomůže.
- Na čistý hrnec nebo mísu položíme sítko a vyložíme ho plátnem nebo utěrkou.
- Na plátno přelijeme směs z hrnce, necháme odkapat syrovátku a hmotu v plátnu ještě vymačkáme, abychom se zbavili veškeré syrovátky.
- Do původního hrnce dáme máslo, přidáme sýrovou hmotu a jedlou sodu a směs za stálého míchání zahříváme.
- Sýr by se měl začít tavit.
- Pokud se dostatečně netaví, přidáme ještě malé množství jedlé sody.
- Hrnec s roztaveným sýrem odstavíme z plotny, přidáme do něj sůl, bylinky nebo koření podle našeho výběru a vše zamícháme.
- Domácí sýr z tvarohu formujeme buď v silikonových formičkách nebo, pokud použijeme pevnou nádobu, vložíme do ní potravinovou fólii, aby se nám později ztuhlý sýr dobře vytahoval.
- Tento základ domácího sýru z tvarohu necháme ztuhnout v lednici, ideálně přes celou noc.
Z uvedeného množství ingrediencí získáme asi 200 gramů domácího sýra.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.