Dobrých zedníků je málo. Zlepšení nečekejte, tvrdí ředitel školy

26. červenec 2012
Události regionu

Sehnat zedníka je teď v našem kraji, nadneseně řečeno, jako dar z nebes. Zkusili jsme obvolat deset živnostníků a všichni odmítli s tím, že čas mají nejdříve za čtvrt roku. Kdo chce stavět, musí si najmout méně kvalitní pracovníky.

Sehnat dobrého zedníka? Nemožné. Zedníci nemají čas a ti, kteří mají, často odváději nekvalitní práci. "Objednali jsme si zedníka, aby zasadil plastové okno. Za dva dny práce si vzal pět tisíc a zasadil ho. Další den jsem zjistil, že nejde otevírat, tak jsme to museli předělávat. Pak jsme na byt pozvali další, kteří slíbili, že to za víkend všechno udělají za deset tisíc. Když jsme v neděli odpoledne přišli, měli hotovou sotva desetinu," říká pan Libor z Jihlavy, který měl minulý týden prodávat hotový byt. Kvůli nedostatku kvalifikovaných zedníků a nadmíry neschopných "fušerů" to nestihl.

Ředitel Střední školy řemesel a služeb ve Velkém Meziříčí Milan Veber ale svými slovy dokazuje, že situace se v blízké době určitě nezlepší: "Máme obor zedník na naší škole už patnáct let. Pro nedostatečné naplnění jsme ho neotevřeli za tu dobu ještě ani jednou. Například letos byly dvě přihlášky." Jak v Událostech regionu dodal ředitel třebíčské školy Alois Novák, studenty sice má, ale skoro polovina je k ničemu.

V Událostech regionu jsme zamířili také do Křižánek, kde si zástupci obce převzali ocenění Vesnice Vysočiny 2012.

autor: Daniel Burda
Spustit audio